Ток и парно ще поскъпнат от юли, но не с исканото от фирмите

Ток и парно ще поскъпнат от юли, но не с исканото от фирмите

Цените на електрическата и топлинната енергия ще се повишат от 1 юли, но няма да е с размерите на исканите от дружествата увеличения, стана ясно при изслушването в парламента на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той говори и за тарифите и на природния газ, които имат съществено отражение върху стойността на парното и тока. От думите му стана ясно, че определената по-висока прогнозна цена на синьото гориво от 1 юли 2020 г. до края на юни 2021 г. спрямо реалното се компенсира от по-ниската два пъти прогнозна цена на въглеродните емисии в сравнение с пазарните.

Иванов коментира, че именно цената на въглеродните емисии, които въглищните централи и топлофикационните дружества са принудени да купуват заради замърсяването на въздуха, ще са от особено голямо значение при определяне на новите цени на тока от 1 юли 2021 г.

В момента парниковите квоти се продават за близо 50 евро затон, докато година по-рано са стрували 22 евро. Ако тенденцията за поскъпване продължи, цената на емисиите ще е по-голяма от разходите за производството на мегаватчас електроенергия, обясни Иванов.

Той отбеляза, че има повишение и на цените на тока на европейските борси, което също се отразява.

Електроразпределителните дружества вече поскъпване на тока с около 2 на сто, но в техните предложения не се отчитат точно факторите за поскъпване на електроенергията на производствените централи. Топлофикациите пък заявиха в КЕВР увеличения, започващи от 6 на сто и надхвърлящи 70% на топлинната енергията и между 17 и 40 процента за тока.

Всичко подлежи на анализ, заяви Иванов. По думите му всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но регулаторът има последната дума. Той даде за пример как миналата година средното повишение, което топлофикациите в страната са поискали за цената на топлинната енергия, е било 41 процента, а на тока им – с 25 на сто.

Заради намалената цена на газа по договора с "Газпром", тези искания са отхвърлени, но дори да не е имало такова поевтиняване комисията е щяла да вдигне цената само с 3 на сто.

Иванов каза, че дружествата са информирани, че няма да им бъдат признати разходи, които комисията не счита за необходими.

При инфлация от 9 на сто за последните шест години цената на тока се е повишила точно с толкова, отбеляза регулаторният шеф.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?