Токът и парното ще поскъпнат с повече от планираното от КЕВР

Токът и парното ще поскъпнат с повече от планираното от КЕВР

Природният газ ще оскъпи от 1 юли тока и топлоенергията с повече от предвиденото от енергийния регулатор, стана ясно по време на обсъждане на изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите енергийни тарифи. Предложението на регулатора е цените на електро- и топлоенергията да се увеличат средно за страната с около 2% от 1 юли, но в тях не е включено поскъпването на природния газ, за което "Булгаргаз" изчисли, че трябва да е 16 на сто, но цените продължават да растат и това ще дръпне нагоре сегашните разчети на КЕВР.

"Ще има отражение първо върху преките потребители на природен газ в страната, най-вече при бизнес потребителите. Що се касае до цената на топлинната енергия, за съжаление тя се влияе сериозно от цената на природния газ, тъй като природният газ формира голяма част от цената и е основен ценообразуващ елемент. Относно високоефективното производство на електроенергия и оттам влияние върху цената на електрическата енергия, ще има такова, но то ще бъде много по-малко", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, цитиран от БНР в четвъртък .

Най-голямо увеличение на цените на топлоенергията е предвидено за Бургас – с 9%, в Плевен – 6%. Между 1 и 4% се предвижда да е повишението в София, Разград, Русе, Перник и Сливен. Почти няма промяна в цените на парното и топлата вода за Варна, Габрово, Враца и Велико Търново. По-евтина с 4% ще е топлоенергията в  Пловдив. В тези цени обаче не е отразено предстоящото поскъпване на газа, което ще е с около 16%.

Окончателното решение с колко ще поскъпнат токът и топлоенергията ще бъде взето в края на юни.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?