Токът можело да бъде замразен, но не и газ и парно

Токът можело да бъде замразен, но не и газ и парно

Цената на електроенергията може да бъде задържана и да няма увеличение от 1 юли, но за тарифите на природния газ и на топлоенергията замразяване не може да има и от 1 април те ще бъдат увеличени. Това коментира във вторник председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти по повод искането на синдикатите да се замразят цените на ток, парно и газ като част от антикризисните мерки на правителството.

Според регулаторния шеф цените на електроенергията може да не се пипат, тъй като местните дружества по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване имат достатъчно резерви и може да се ограничат инвестиционните им, но не и ремонтните разходи. Природният газ обаче е вносна суровина и цената му се влияе от международната пазарна конюнктура и там ДКЕВР не можело да се намесва прекалено.

Семерджиев отново потвърди прогнозата си за увеличение на цената на синьото гориво с около 15 на сто вместо исканото от “Булгаргаз“ над 26 процента, което от своя страна ще повлияе стойността на топлоенергията с 8-9 процента.

Към момента исканията на трите електроразпределителни дружества Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ са за повишаване на цените им от 1 юли с между 3 и 10 на сто.

Ще използваме всички възможности за задържане на тарифите, но това трябва да стане в законовите рамки, заяви Семерджиев. Той допълни, че с регулатора не е обсъждано замразяването на енергийните цени и очаква повече информация по идеята на профсъюзите в сряда, когато ще се състои Консултативен съвет в ДКЕВР със социалните партньори.

Шефът на комисията обаче подчерта, че ръководеният от него орган трябва да взема решенията си съобразно законовите си правомощия, тъй като всяко негово решение може да се обжалва в съда..

Възможно е държавата да подпомага дружества, на които тя е собственик, това не е нещо непознато, каза още председателят на регулатора. Преди време Министерството на икономиката и енергетиката като собственик на софийската топлофикации не приложи разрешеното им от ДКЕВР поскъпване на парното, с което увеличи загубите на дружеството.

Семерджиев обаче се застрахова относно замразяването на цените на тока, отбелязвайки, че в тях се включват и разходите за развитие на възобновяемите енергийни източници, както и за когенерации. Няма да се прави компромис за разходите на електроразпределителните дружества за ремонти и поддържане на системата, а ще се пести от други пера.

Ако в цената на топлинната енергия не е отрази поскъпването на вносния природен газ, топлофикационните дружества ще бъдат поставени в много лоша ситуация, посочи Семерджиев. Добрата новина е, че идва сравнително топло време, ползването на парно ще намалее и поскъпването няма да се отрази на бюджетите на домакинствата, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?