Токът няма да поскъпне заради сделката за ЧЕЗ

Разширяването на правомощията на КЕВР може да доведе до "преяждане с власт", смята шефът й Иван Иванов

Иван Иванов

Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви категорично в предаването "Неделя 150" на БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

"Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влияе върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена", каза Иванов.

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком" не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката, подчерта още председателят на КЕВР. По думите му контролът преди сключване на сделката "трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕВР".

"Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ "Електро" – България и ЧЕЗ "Разпределение" - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ "Електро" и ЧЕЗ "Разпределение". При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес", разясни Иванов.

Според Иван Иванов КЕВР е включена в скандала покрай ЧЕЗ по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества", отчете Иванов.

Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от "Обединени патриоти", Иванов коментира, че приемането само на този текст не го прави работещ.

"Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон", каза още председателят на КЕВР.

Освен шефът на КЕВР тезата, че сделката за ЧЕЗ няма да оскъпи електроенергията, разви в интервю за БГНЕС и председателят на съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД Милена Стоева. "Инерком" на Гинка Върбакова е компанията, която подписа договор с чешката компания за покупката на активите ѝ у нас.

"Интерком" не може да вдигне цената на електрическата енергия, която се определя по строг механизъм от КЕВР, заяви Стоева.

"Цената е разходоопределяща. Прогнозният размер на инвестициите, които се правят за подобряване на услугата и инфраструктурата за следващия регулаторен или ценови период и които предвиждаш да направиш, са включени в цената, която КЕВР ще определи. Разбира се, във формулата има и други ценообразуващи елементи, но това е принципът", обясни Стоева.

"От 20 години насам единственият начин КЕВР да одобри повишаването на цената е по един много прост механизъм: дружествата ЧЕЗ, Енерго про и ЕВН правят постоянни инвестиции в подобряването на инфраструктурата, в мрежите, в качеството на тока, монтиране на нови електромери и т.н. Всички тези инвестиции се преглеждат внимателно от регулатора и той казва: "Вие тази година сте направили 50 или 100 милиона инвестиции и съответно това може да повлияе върху потенциално вдигане на цената", обясни пред БГНЕС Веселин Захариев от "Мейн Кепитал" – финансов консултант по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

"Ние ще влезем в разпределителното предприятие при вече одобрени цени, които не сме договаряли, и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, защото знаем, че ЧЕЗ управлява бизнеса си по нормален начин и те напълно професионално подхождат при изготвянето на ценовите заявления, по отношение на цени и инвестиции", каза още Веселин Захариев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?