Токът от вятър и слънце поевтинява с още 30%

Токът от вятър и слънце поевтинява с още 30%

Електроенергията, произвеждана от възобновяеми източници - вятър, вода и слънце, ще поевтинее с още 30%, за да се защити общественият интерес. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев при подписването на договори за енергийна ефективност.

 

Цените на “зелената” енергия намаляха в началото на месеца с до 50%. Досега те можеха да се променят само веднъж годишно, но с изменения в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) това сега ще може да става по всяко време на годината. Министър Добрев определи поправката в закона като “изключително важна и необходима”.

 

“Това гарантира защитата на обществения интерес. Само по този начин ще успеем да охладим ентусиазма в този сектор, предизвикан от прекалено високите преференциални цени и високите печалби, които се получават по тези проекти”, каза министър Добрев.

 

Според него с новото намаление на цената на “зеления” ток ще се гарантира, че няма да има натиск за увеличение на цените на останалите стоки.

 

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването на договорите, не пропусна да спомене, че това се дължи на предишните управляващи. “Заварихме много тежко наследство в топлоцентралите и в зелената енергия. Огромни пари, които повишиха цената на тока. Енергийна ефективност е тази, която може да облекчи с 30% населението на година, ако съумеем да проведем това, което сега правим с държавните, общинските сгради, с уличното осветление”, каза той.

 

Борисов отбеляза, че “не може само да се строят нови мощности за добиване на електрическа енергия”, а е необходимо да се и спестява. Премиерът пресметна, че икономисаните 30% от мерки за енергийна ефективност се равняват на произведения ток от един и половина ядрен реактор.

 

“За днешния ден даваме възможност на мечтани от общини пари да бъдат влети в техните бюджети. На фона на финансовата и икономическата криза това е изключително голяма помощ. Тези пари ще допринесат за увеличаване на работни места за тези, които санират, които работят..... Много ми се иска - всички кметове, всички граждани, като чуят всичко това, да преценят, че е по-добре да се вложат пари в енергийната ефективност”, каза още Борисов.

 

Според него е по-добре да се дадат 100-300 милиона лева за енергийна ефективност, които ще доведат до нови работни места, отколкото да дадем 20 млрд. лева за нова атомна централа. “Всеки средно грамотен финансист ще ви каже кое е правилно”, обяви Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес