Приетите по спешност промени в енергийния закон "гарантират"

Токът поевтинява от 1 март, но неясно с колко

Предложението на главния прокурор за сваляне на цената - незаконно и не върши работа

Токът поевтинява от 1 март, но неясно с колко

Цената на тока ще бъде намалена от 1 март. Това съобщи в сряда енергийният министър в оставка Делян Добрев след като депутатите приеха скоростно на първо и второ четене промени в Закона за енергетиката  , според които цената може да се променя повече от веднъж годишно, а не както досега само от 1 юли.

 

Добрев посочи, че законовата възможност за регулация е гаранция за намаляване на цената.

"Решение на ДКЕВР ще е намаляване на цената", каза той, но не можа да се ангажира с колко процента.

На 19 февруари, ден преди да подаде оставка и докато все още твърдеше, не смята да се оттегля, премиерът Бойко Борисов обеща токът да поевтинее с 8%.

Веднага след изявлението на Добрев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чието ръководство е в оставка, съобщиха, че след публикуването на законовите промени ще се запознаят с тях и незабавно ще започнат процедура по промяна на цените.

Делян Добрев каза, че този вариант е за предпочитане пред препоръката на главния прокурор токът да поевтинее с нареждане на енергийния министър.

"Тази заповед не намаля цената сама по себе си, а отлага плащането на част от цената за електроенергия за по-късен период от време", поясни Делян Добрев.

По-рано в сряда главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че с оглед на масовите протести срещу високите сметки за ток преди ден е пратил писмо на енергийния министър в оставка   да разпореди лично намаляване на цените  . Очевидно в стремежа си да отговори на обществените очаквания, обвинител №1 е дал приоритет на бързото разрешаване на проблема, а не на закона, тъй като чл. 70 от Закона за енергетиката, на който той се позова, не дава права за намеса на министъра в ситуация като сегашната.

Търсят се нови начини за постигане на по-евтин ток

Делян Добрев увери, че след гласуваните от парламента законови промени ще се търсят и нови начини за постигане на по-евтин ток: По думите му това са "намаляване на квотите за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ "Козлодуй", намаляне на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15 на 10 процента."

В момента по регулаторна рамка действително са заложени 15 на сто технологично признати загуби за ЕРП-тата, но реално ДКЕВР е определила по-нисък процент, близък до действителните загуби. На хартия дружествата имат и норма на възвръщаемст на капитала от 12 процента, но в действителност тя е по-ниска.

Вече е договорено в четвъртък да има извънреден брой на Държавен вестник, в който да бъдат обнародвани поправките в енергийния закон, позволяващи също така на регулатора да одобрява по съкратени процедури цените на тока и те да влизат в сила от деня на приемането им. Намерението за обнародване на корекциите означава, че е договорено и с президента Росен Плевнелиев подписването на указ за приемането им.

Делян Добрев очаква енергийният регулатор, чието ръководство преди дни подаде колективна оставка, да промени веднага цената на тока, за да може промяната да влезе в сила от други ден. Това очевидно ще стане през преразпределяне на квотите от произведен ток от електроцентралите за регулирания пазар. От НЕК още на 20 февруари са внесли в ДКЕВР информация за изпълнението на определените в момента квоти, на чиято база регулаторът може да реши как да ги преструктурира.

Досегашната процедура предвиждаше на 28 февруари трите електроразпределителни дружества да публикуват своите прогнози за цените на тока от 1 юли, а в края на март да внесат заявленията си за тарифите. През април текат консултации, за да може в началото на юни ДКЕВР да изготви свой проект на цените не само от крайните доставчици, но и от електроцентралите, НЕК и “Електроенергийния системен оператор“, те да се обсъдят публично и регулаторът да приеме окончателното си решение.

С промяната не е ясно дали остава общественото обсъждане на цените.

Предложението на главния прокурор – незаконно и не върши работа

Делян Добрев обясни по-подробно и защо отхвърля направената от главния прокурор препоръка.

"Вчера получих предложението на прокуратурата да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната е режим на тока, другата - опазване на околната среда и третата - защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката", посочи Добрев.

В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак бъде използвана една от тях, лошото е, че те не намаляват цената трайно, обясни министърът. Тази цена се намалява и след това извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение в следващия регулаторен период, посочи Добрев. Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е преразглеждане на цената от
страна на ДКЕВР, добави той.

Решението на ДКЕВР променя цената трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата, отбеляза Добрев. Докато със заповед на министъра, дори да се намери правно основание, може да бъде намалена цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, добави той.

На въпрос какво е наложило главният прокурор да дава идеи за намаляване цената на тока, Добрев отговори, че същото писмо е получил и от ДКЕВР и предположи, че то е било изпратено от регулатора и до прокуратурата, от която пък е постъпило предложението до Добрев да се обмисли и такава възможност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес