След заплахата за ескалация на проблемите в енергетиката и фалити на дружества

Токът поевтинява с по-малко от обявеното, за да оцелее секторът

Токът поевтинява с по-малко от обявеното, за да оцелее секторът

Намалението на цените на тока от 1 август ще е с по-малко от предварително обявените намерения на правителството и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поевтиняване с около 5%. Това реши регулаторът на закрито заседание, продължило до късно вечерта в понеделник. Миналата седмица на откритото обсъждане на проектоцените на ДКЕВР всички енергийно дружества по веригата производство-пренос-разпределение и доставка на електроенергия предупредиха, че намалението на цените чрез орязване на оперативните, експлоатационните и инвестиционните им разходи отваря дупка за стотици милиони левове и застрашава сигурността на електроснабдяването и финансовата стабилност на участниците на енергийния пазар.

 

Така регулаторът в крайна сметка е решил да даде малко по-високи от първоначално планираните цени на всички фирми в сектора и така намалението за тарифите за крайните потребители от домакинствата и фирмите, ползващи ток на ниско напрежение, ще е 4.12 и 4.90% при дневната енергия, продавана от различните електроразпределителни дружества. Нощната тарифа на тока пада с между 3.43 и 6.82%.

 

Средното намаление на цената на електроенергията за битовите клиенти на ЧЕЗ е 4.54 процента, за ЕВН – 4.21%, за "Енерго-Про" – 3.75 на сто, обясни пред журналисти във вторник членът на ДКЕВР Лили Младенова. Намалена е и нормата на възвращаемост на

електроразпределителните дружества от 12 на 10 на сто за ЧЕЗ и ЕВН и на 11 процента за "Енерго-Про".

 

Така битовите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще плащат по 0.15085 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09458 лв./кВтч за нощна без ДДС. Предишните намерения на ДКЕВР бяха цените да са съответно 0.15073 лв. и 0.09415 лв.

 

Крайните цени за електрическа енергия за клиентите на EВН с включени мрежови услуги стават 0.15469 лв./кВтч без ДДС денем и 0.09643 лв./кВтч без ДДС нощем. Първоначално регулаторът смяташе да намали цените в Югоизточна България до 0.15456 лв. и 0.0946 лв.

 

Домакинствата в Североизточна България ще плащат за дневен ток 0.16101 лв./кВтч и нощем – 0.09853 лв./кВтч без ДДС. Проектоцените на "Енерго-Про" бяха съответно 0.1603 лв. и 0.09752 лв. без ДДС.

 

Регулаторът е бил значително по-щедър към "Националната електрическа компания" (НЕК), която ще продава закупената от всички централи електроенергия за доставчиците на крайна цена от 95.85 лв за мегаватчас без ДДС при предишна определена тарифа от 78.47 лв./МВ. По-голяма такса е определена и за пренос. Вместо планираните 9.47 лв./МВ тя ще е 9.71 лв.

 

Повишена е и въвежданата за пръв път с новия модел за ценообразуване такса "задължения към обществото", която ще влиза в таксата за пренос при износа на ток, от която бяха извадени зелената и кафявата добавки и тази за невъзстановяеми разходи заради дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. ДКЕВР смяташе тази цена да е 15.20 лв./МВ без ДДС, но сега е определила тарифа от 16.37 лв.

 

По-големи от първоначално планираните цени получават и ТЕЦ "Бобовдол" – 68.30 лв./МВ при планирани 67.05 лв., ТЕЦ "Варна" на чешката компания ЧЕЗ, която ще продава енергията си за 89.20 лв./МВ без ДДС при намерения на ДКЕВР да свали тарифата до 80.82 лв. Държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 също получава по-малко от планираното намаление на цената на енергията и вече ще я продава за 40.32 лв./МВ без ДДС вместо изчислените преди седмица 38.79 лв.

 

Младенова обясни, че намалението на цената на тока основно е заради механизма за компенсиране на цената на тока от възобновяемите централи с парите от продадени парникови квоти, които се очаква да са 498 млн. лв. до средата на следващата година. Според енергийни експерти обаче въглеродните приходи са силно преувеличени и ще са не повече от 250 млн. лв., което ще създаде нови дефицити.

 

Представителят на регулатора призна също, че тепърва ще се търси механизъм за изчистване на досега натрупаните дългове на НЕК към електроразпределителните дружества за това, че задължително са изкупували от името на държавата тока от зелените централи.

 

Това и липсата на предвидени в цените на тока инвестиции за балансиране и енергийна ефективност предизвика притесненията на ЕВН. Дружеството смята, че има неяснота как ще се покрива разликата между реалните разходи за задължителното изкупуване на енергия чрез добавката "задължение към обществото“ и заложените приходи на дружествата. Това създава сериозен риск пред целия сектор, независимо кое от дружествата ще понесе тежестта за ценовата 2013-2014 г., смята доставчикът в Югоизточна България.

 

Компанията посочва още, че ще преразгледа инвестиционните си разходи заради намалените му технологичните разходи от 12% на 10%, което е под реално необходимото за системата ниво, и намалените с над 13% необходими експлоатационни разходи, които вече са сведени до санитарния минимум.

 

Държавният регулатор ще проведе открито заседание и обществено обсъждане за разглеждане цени на топлинната енергия и определяне преференциални цени на тока от комбинирано производство на топлофикациите със задна дата от 1 юли. Те няма да се отразят върху цените на парното, твърдят от ДКЕВР.

 

От “ЧЕЗ Разпределение България“ АД съобщиха, че започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока, заради което са назначени допълнително 356 инкасатори. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството до края на деня. Информация може да се получи и в Центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на телефон 0700 10 010. Дружеството отново позволява на своите клиенти да се самоотчетат и да подадат данните на електромерите си.

 

Следващите фактури ще съдържат две стойности за използваната електроенергия – по стари и по нови цени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?