Токът поскъпва и заради парниковите емисии

Токът поскъпва и заради парниковите емисии

Исканото от енергийните дружества поскъпване на тока от 1 юли 2009 г. е и заради сумите, които трябва да се плащат за изхвърлени в повече парникови квоти от електроцентралите в сравнение с разрешените им в националните планове на страната. Това съобщи във вторник изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян пред журналисти в старозагорското село Медникарово, където присъства на официалното приключване на рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток-3”.

В заявеното от НЕК 19 на сто повишение на цената за пренос и за технологични разходи е отразено повишението на тарифите на електроенергията от когенерациите на топлофикациите от януари 2009 г. Независимо от планираното им намаление от юли, сумите остават по-високи от цените, които плаща НЕК. Заради разликите ще загубим 40 млн. лв. за първото шестмесечие на годината, посочи Папазян.

От когенерации се произвежда 1/30 от общото потребление на електоренергия, само искането за вдигане на тарифата за технологични загуби ще покрие анонсираните от председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов 4-5 процента евентуално вдигане на цената на тока.

Отделно в поисканото повишение дружеството вкарва 45 млн. лв., които трябва да плати на трите топлоцентрали в региона на "Марица Изток” – 1, 2 и 3, за това, че са изхвърлени по-големи от разрешените им количества емисии въглероден двуокис. Тези суми няма къде другаде да бъдат отразени, освен върху крайния потребител, допълни шефът на НЕК.

Според него отражението на произвежданата от възобновяаеми източници електроенергия върху крайните цени, ще е минимално, тъй като в момента от вятър, слънце и биомаса или биогорива се произвежда около 1.4-1.6 от общото количество, коментира Папазян.

НЕК и ЕРП-ата си прехвърлят приходите от поскъпването

Шефът на НЕК отхвърли обвиненията на електроразпределителните дружества, че цялото увеличение на цената на тока за битовите потребители отива в държавната компания и централите, а за тах остава само 1 процент, както твърдят от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Нормата на възвръщаемост на НЕК е 1.2 процента, а на ЕРП-ата – 12 на сто гарантирана от приватизационните договори печалба, посочи шефът на НЕК. Той даде за сравнение как неговата компания при оборот над 3 млрд. лв. е реализирала печалба от 40 млн. лв. за миналата година, а ЧЕЗ при оборот от около 500 млн. лв. има печалба от 70 млн. лв.   

Папазян оцени като грешка приватизацията на електроразпределитеблните предприятия, като посочи, че по този начин не може да се прави социална политика, каквата е практиката на правителството.

Статистиката на електрокомпанията сочи, че за първото тримесечие потреблението на еклектроенергия от стопанските субекти е намаляло със 17 на сто за първите три месеца на годината. За пръв път от 4 години насам се забеляза спад в консумацията и то в такива размери, каза Папазян.. При бита свиването е 2-2.5 на сто за същия период. Общият спад в производството на електроенергията е 1.3 на сто.

Износът същият – печалбите в пъти по-ниски

Въпреки това обаче износът на ток от страната се запазва на същите нива като януари –а прил 2008 г., когато в този период за повече от месец бе забранен експортът заради студената зима, каза шефът на НЕК. Приходите от тази дейност обаче са силно спаднали заради срива на цените на тока в Западна Европа и Румъния и намалялото търсене. Ако преди печелехме по 15 евро от изнесен мегаватчас, сега печалбата е 25 евроцента, каза Папазян.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес