Токът поскъпва с 10% при над месец миньорска стачка

Повишение на цените от юли ще има и заради екоенергията и парниковите квоти

Снимка: БГНЕС

Ако започналата в неделя три дни стачка в "Мини Марица Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне десет процентно поскъпване на тока от 1 юли 2012 г. Това коментира във вторник пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Повишение на цената на електроенергията обаче ще има дори и при по-кратък протест на работниците от държавното въгледобивно предприятие, стана ясно от думите на регулаторния шеф. Върху ръста на енергийните тарифи ще влияят и въвеждането на нови мощности за производство на ток от възобновяеми енергийно източници (ВЕИ), необходимостта на въглищните централи да купуват права за изхвърляне на въглеродни газови – т.нар. парникови квоти, както и исканото от "Националната електрическа компания" поскъпване на тока с 4.5 на сто. Кой фактор как ще влияе върху поскъпването на тока и как те ще се насложат Семерджиев отказа да коментира.

По думите му ако стачката на миньорите продължи две-три седмици, тя може и въобще да не повлияе цените на тока, тъй като въглищните електроцентрали имат задължителни запаси, които трябва да им стигнат за този период от време.

Държавната минна компания осигурява суровина за ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", както и ТЕЦ "АЕS Гълъбово". Като си изчерпат запасите те трябва да намалят производството си и евентуално да го спрат, ако не се осигуряват въглища, каза Семерджиев. В този случай, за да се осигури достатъчно електроенергия в страната, трябва да се активира т. нар. студен резерв като какъвто се държат мощности в ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол".

Токът от студения резерв обаче е доста по-скъп, освен това ТЕЦ "Варна" в момента не работи, след като собственикът ѝ ЧЕЗ спря мощностите защото ДКЕВР им определя по-ниски цени на енергията от реалните.

Семерджиев предупреди и че при продължителна стачка на миньорите ще бъде трудно цялата система на електропроизводство отново да влезе в ритъм.

Протестът на миньорите продължава трети ден с искания на работниците да получат обещаните премии за добрия добив през миналата година, както и да работят при по-добри условия на труд. досега стачката е донесла на дружеството загуба от 2.4 млн. лв. заради нереализираната продукция. Стачката провокира ДСБ да поиска обсъждането на проблема в парламентарната комисия по икономика и енергетика, тъй като това е най-голямото държавно въгледобивно предприятие, а неговата дейност не е обсъждана въобще от сегашния парламент.

Какво може да е като цяло поскъпването на тока от 1 юли с натрупването на всички фактори, Семерджиев отказа да коментира. Той посочи, че това зависи в какъв обем ще се случат отделните събития - например каква ще е продължителността на стачката в "Мини Марица Изток", както и по какъв начин може самата система да поеме по-малко увеличение на тока, особено за регулирания пазар.

В региона пазарът на електроенергия се развива към повишаване на цените, това означава повишение на приходите от износ на електроенергия, което пък ще позволи на НЕК да компенсира исканото увеличение заради по-високите си разходи и поскъпването на тока да е по-плавно, коментира шефът на ДКЕВР.

В края на 2011 г. НЕК поиска повишение на цената на тока на едро с 4.5 процента, защото след 1 юли 2011 г. нейните разходи са се повишили заради поскъпването на тока от когенерации на топлофикациите, заради зелената енергия и въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Брикел". Семерджиев призна, че наистина в момента НЕК има по-големи разходи от предвидените през юли 2011 г., но според него компанията успява да се справи. Увеличението на цената за НЕК няма да е 4.5 процента, ще бъде по-малко, заяви той.

Оскъпяването на електроенергията заради "зелената енергия" ще е поне с 2-3 процента, като зависи колко централи, работещи с ВЕИ, ще влязат в експлоатация, коментира още Семерджиев. Това трябва да стане ясно до края на юни, когато регулаторът трябва да обяви плана за присъединяване на нови мощности от възобновяеми източници

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?