Енергийният министър срита регулатора

Токът поскъпва с 13% вместо с 10% заради грешни изчисления на ДКЕВР

Резкият ценови скок спасява НЕК от фалит и покрива за последно високите разходи за "зелена" енергия

Токът поскъпва с 13% вместо с 10% заради грешни изчисления на ДКЕВР

Токът поскъпва с 13% вместо с прогнозираните 10% заради грешни предварителни изчисления на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това заяви в петък пред журналисти енергийният министър Делян Добрев, след като малко преди това шефът на регулатора Ангел Семерджиев изненадващо удостои депутатите с привилегията да им съобщи лично с колко се вдигат цените на тока от 1 юли.

 

Изчисленията на трите електроразпределителни дружества сочат, че най-скъпа дневна енергия ще плащат клиентите на Е.ОН в Североизточна България, а най-евтина - на ЧЕЗ в Западна България. При нощната енергия обаче е точно обратното.

Цени на електроенергията с ДДС за бита от 1 юли 2012 г.

Дружество

Дневна тарифа

Нощна Тарифа

Е.ОН

0.21332 лв./кВтч

0.13290 лв./кВтч

ЕВН

0.20545 лв./кВтч

0.14015 лв./кВтч

ЧЕЗ

0.19980 лв./кВтч

0.14080 лв./кВтч

Междувременно стана ясно, че и топлоенергията няма да поевтинее. с обещаните от ДКЕВР между 3 и 30 процента, а само с до 20 на сто, като в София, Русе, Велико Търново и Перник дори топлата вода и парното ще поскъпнат. С по-малко от предварително изчисленото ще паднат и цените на тока, произвеждан от топлофикациите, който задължително се изкупува от НЕК и влиза в крайната цена на всички потребители. Единствено при природния газ повишението остава с планираните 4.88 на сто.

 

Семерджиев обясни пред депутатите, че решението на ДКЕВР за скок на тока за бита с 13% вместо с 10% се наложило единствено заради оказалите се в повече възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и необходимостта от допълнителни средства за НЕК, за да плаща за задължително изкупуваната зелена енергия..

 

Добрев от своя страна коментира пред журналисти, че регулаторът е можело още преди един месец да прогнозира достатъчно добре ВЕИ-мощностите, които ще влязат в експлоатация след 1 юли и това да не става изненадващо в последния момент.

 

"Още от април месец се виждаше, от март месец дори, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата. Той е независим регулатор, въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се месил в тяхната работа", каза в кулоарите на парламента Делян Добрев, дистанцирайки се от регулатора.

 

В същото време той защити повишението с думите: "Добре, че Семерджиев имаше куража да види реалните цифри и даде реалното увеличение, защото ако регулаторът беше оставил 10 процента увеличение, тези 3 процента отново щяха да са сметка на НЕК."

 

Последно рязко поскъпване заради екоенергията

 

В изказване, предавано на живо по БНР и БНТ, шефът на ДКЕВР заяви от парламентарната трибуна, че неуточненото количество възобновяеми източници, които ще заработят, е наложило крайната цена на тока да се повиши с още 3 процента. Семерджиев допълни, че това щяло да е последното рязко повишение на цената на тока заради зелената енергия.

Цените на възобновяемите източници падат и вече се доближаваме до момента, в който ще бъдат сравними с цените от конвенционалната електроенергия. В момента обаче това не е така и затова трябва да се заплаща добавката за зелена енергия, посочи той.

По думите му относителният дял на повишението на добавката за зелена енергия в общото поскъпване на тока с 13 процента е около 8 на сто. От 3.72 лв. на мегаватчас добавката скача на 11.10 лв., обясни Семерджиев.

Влияние и на кафявата енергия

Съществено влияние върху ръста на цената на тока оказва още добавката за невъзстановяеми разходи на НЕК за изкупуването на електроенергия от електроцентралите на американските компании "Ей и Ес" и "КонтурГлобъл" в "Марица Изток", с които има сключени дългосрочни договори.

Добавката за изкупуване на електроенергията, произведена от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите, е 3.83 лв. на мегаватчас, допълни Семерджиев.

Бизнесът недоволен от промените в цените на тока в последния момент

Взетото в последния момент без обсъждане с бизнеса решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за промяна на цените на електроенергията породи недоволството на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК). В писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на икономиката Делян Добрев, шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и медиите организацията изразява несъгласието си с повишените с повече от планираното добавки за зелена, кафява енергия и невъзстановяеми разходи от купуването на тока от централите в "Марица Изток" по дългосрочни договори и по-високи цени.

Още

Всички тези добавки се начисляват в цената за пренос, която ДКЕВР дава на обществения доставчик на електроенергия - НЕК, за да покрие разходите си за задължително изкупуване на енергията тези три източника.

Регулаторният шеф каза още, че по същество нямало промени в решението на ДКЕР, "единствено се наложи корекция в добавката за зелена енергия, тъй като и до момента НЕК претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници".

"Корекцията не отчита бъдещите периоди, а настоящия момент", обясни още непопулярното решение Семерджиев. И добави, че в момента страната ни надхвърля значително изискваната от ЕС индикативната цел за 16 процента дял на зелената енергия в общото потребление.

За да не фалира НЕК

Най-вероятно недостигащите пари на НЕК, за да плаща за енергия от ВЕИ, ще нараснат към 200 милиона лева и с увеличената допълнително зелена добавка ще даде възможност на държавната компания да изпълнява задълженията си, без да достигне до фалит, обясни Семерджиев.

"Падат цените на фотоволтаиците и ние определяме от 1 юли цени, които според нас са реални за новоизградените фотоволтаици, но тези, които сега се въвеждат в експлоатация, са по цената, определена към 1 юли 2011 г.", каза още той.

Семерджиев отрече твърдението на Асоциацията за зелена енергия, че не зелената енергия е основната причина за поскъпването на тока, тъй като надбавката не била обявяваната от ДКЕВР 9 лв за мегаватчас, а 4 лв. "Не, не е 4 лева – има данни за това. Работя с точни данни от самите дружества, платежни за зелената енергия, с инсталирани мощности. При инсталирани над 650 мегавата фотоволтаици - какво очаквате”, попита Семерджиев.

Шефът на ДКЕВ и министърът на икономиката и енергетиката не пропуснаха да обяснят пред парламента, че благодарение на промените в закона за ВЕИ през миналата година, които ограничиха драстично инвестициите в сектора, е бил омекотен ефектът от необходимостта да се плаща преференциална цена за много повече зелени мощности.

Поскъпването можело да е 100%, но ГЕРБ оправили кашите

"Оправихме вашите каши", обърна се към БСП Добрев и обясни, че ако са се били реализирали всички договорени по времето на Тройната коалиция проекти за производство на ток от слънце и вятър сега токът щял да е 100 процента по-скъп.

Според Семерджиев е възможно да се постигне балансирано развитие на възобновяемите източници, без да се напряга изключително много пазарът, тъй като независимо от това, че цените на електроенергия в България са най-ниски в Европейския съюз, всяко повишение се приема изключително критично от потребителите.

Премиерът: Законът за зелената енергия е най-лобисткият

Законът за зелената енергия е най-лобисткият. Това каза в Бургас министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос за увеличената цена на тока от от 1 юли с 13 % Борисов посочи, че увеличението е вследствие на този закон.

“През 2007 година е приет най-лобисткият закон в България – Законът за зелените енергии, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40 % цената на тока”, каза Борисов, цитиран от “Фокус”.

“Така, че е било хубаво през 2007 г. екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата – шест електроцентарали Белене са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие”, коментира премиерът.


По думите му, ако са били реализирани всички ВЕИ-проекти, "общите разходи, които трябва да се заплащат от всички потребители, щеше да надхвърлят 1 милиард лева". "В момента, с всичките добавки, те са около 600 милиона лева. Съзнаваме, че ще създадем напрежение за крайните потребители, но работим заедно с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по овладяване на крайните цени”, каза Семерджиев.

Съпредседателят на Синята коалиция и шеф на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров коментира, че по-голямото от очакваното и рекордно поскъпване на тока натоварва бюджета на българските домакинства и ги поставя пред тежко изпитание.

Според него до това се е стигнало заради грешната политика на Тройната коалиция, липсата на стратегия за развитието на възобновяемите източници и избързването с ВЕИ-проектите, което се оказало фатално. Така те са реализирани при високи цени, а днес цената на зелената енергия пада всеки ден. Димитров обясни още, че преди да се правят скъпи ВЕИ-проекти е трябвало да се работи по санирането на сградите, за да не усещат толкова драстично хората поскъпването на енергията.

Мартин Димитров предложи също така ДКЕВР вече да не определя цената на тока от зелените мощности веднъж в годината, а да следва динамиката на пазара. Семерджиев обясни, че вече се работи върху подобна промяна.


Таблица цени без ДДС за Мвтч топлоенергия от 1 юли 2012 г.

Дружество Цена топлоенергия  Сегашна промяна  Предишно предложение за промяна
1 "Топлофикация София” 89.75 лв. 2.7% + 0.5%
2 "ЕВН България Топлофикация” Пловдив  80.66 лв. - 20.6% - 29,6%
3  "Топлофикация Плевен” 72.42 лв. - 3.1% - 7.3%
4  "Далкия Варна” 82.99 лв. - 8.5% - 19.8%
5  "Топлофикация Бургас” 65.08 лв. - 14% - 20.3%
6 "Топлофикация Враца”  90.62 лв. - 0.7% - 9.2%
7 "Топлофикация Русе”  73.74 лв. +6.2% -0.9%
8  "Топлофикация Велико Търново" 104.41 лв. + 6.9% - 9.4%
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес