Токът поскъпва с 20% заради замърсяващите ТЕЦ

Токът поскъпва с 20% заради замърсяващите ТЕЦ

Токът може да поскъпне с 20 процента след две години, тъй като от 2013 г. влиза в сила новият пакет мерки за опазване на климата, според който енергийните предприятия, замърсяващи околната среда, ще трябват да плащат, за да изхвърлят вредните парникови газове. Това изчисли заместник-председателят на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски.

В момента големите горивни инсталации, сред които и въглищните електроцентрали получават безплатни парникови квоти, в чиито рамки трябва да вместят изхвърлените в атмосферата годишни количества въглероден двуокис. Ако ги надхвърлят, те трябва да купуват емисии или да плащат солени глоби.

Новият регламент на Европейския съюз предвижда от 2013 г. предприятията в страните членки да купуват на аукцион правата за изхвърляне на определени количества вредни емисии. Именно с аргумента, че това би повишило драстично цената на електроенергията, България успя да извоюва през 2013 г. бизнесът да плаща само за 30 процента от парниковите квоти, а останалите да получи безплатно. В следващите години обаче безплатните емисии ще се намаляват, а горивните инсталации ще трябва да купуват все повече емисии докато се стигне до 100-процента заплащане на изхвърляните парникови газова.

"53 процента от електропроизводството са от въглищни централи, които имат най-висок коефициент на излъчване на парникови газове. Миксът за България за 2009-та е 90 лева за метаватчас, по който НЕК изкупува различните видове електроенергия. Тоест 50 процента от този микс ще бъде утежнен с около 30 лева на мегаватчас или крайната цена на общия микс атомна енергия, ВЕИ и въглищни централи ще се увеличи с половината от тези 30 лева с около 15-16 лева на мегават час или като крайна цена около 105 до 110 лева за мегаватчас", коментира Терзийски.

Сметките му обаче не включват евентуално повишение на цените на тока поради други причини като инвестиции в мрежата, увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?