Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Токът поскъпва с 5% само от цените за централите, НЕК и ЕСО

68 коментара
Токът поскъпва с 5% само от цените за централите, НЕК и ЕСО

Токът от 1 юли ще поскъпне с около 5 процента, при това изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), публикувани в петък, не включват влиянието на тарифите на електроразпределителните предприятия (ЕРП). След като допреди три дни председателят на регулатора Ангел Семерджиев се оплиташе в обяснения как тарифите хем може да поевтинеят заради резервите при въглищата, но ще трябва и да поскъпнат заради зелената енергия и нови мощности, сега стана ясно, че препоръката на премиера Бойко Борисов за намаляване на цената на тока за гражданите няма да бъде изпълнена.

В същото време ДКЕВР явно се е съобразила с мнението на министър-председателя, че е безобразно държавните АЕЦ “Козлодуй“ и НЕК да продават толкова евтино тока, а “ненужните посредници“ ЕРП-ата да трупат огромни печалби. Комисията е повишила значително продажната цена на атомната централа, леко тарифата на НЕК, по която продава енергията на тримата снабдители и с почти 50 на сто добавката за енергия от възобновяеми източници, както и цената за достъп до мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Цените на част от топлоелектрическите централи обаче са намалени и така се стига до поскъпването с 5 на сто, без в тарифата да е включено последното звено от веригата – тримата снабдители – Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН. Техните тарифи ще бъдат определени, след като приключи регулаторния им одит за начина, по който формират цените си и какви пари са харчили за инвестиции и услуги от външни компании.

Само преди седмица Семерджиев заяви, че от Министерството на финансите все още не са дадени нужните 100 хил. лв. за въпросните проверки, независимо че Борисов държи изключително много на техните резултати. Липсата на пари дори роди идеята трите ЕРП-та да си плащат сами за одита от държавата, без да е ясно дали тези разходи ще се признават за оперативни и ще влязат в крайните цени на тока.

За пръв път и регулаторът насрочва заседание за разглеждането на половинчатия доклад за цените за периода 1 юли 2010- 30 юни 2011 г. цял месец преди влизането им в сила. Общественото обсъждане е насрочено за 1 юни.

Тарифите на АЕЦ – нагоре, на частните централи - надолу

ДКЕВР смята, че АЕЦ “Козлодуй“ трябва да продава енергията си вместо за сегашните 11.68 лв./МВ (б.а. - всички цени в доклада са без ДДС) за 15.75 лв, отрязвайки обаче мераците на централата за тарифа от 16.61 лв. Цената за разполагаема мощност остава 28.06 лв./МВ, въпреки исканията за поскъпване до 30.47 лв. Регулаторът включва в цените разходите за извозване на отработеното ядрено гориво до Русия, след като цяла година това не е правено, и за поскъпването на свежото гориво, но намалява отчисленията на АЕЦ-а за фондовете за радиоактивни отпадъци и за извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

ТЕЦ “Бобов дол“ на бизнесмена Христо Ковачки иска цената на енергия да се повиши с 10 лв. до 75.08 лв., но вместо това тарифата ѝ е намалена на 64.86 лв./МВ. Цената за разполагаемост е запазена на 16.99 лв., независимо от заявлението за 21.34 лв.

Регулаторът сваля макар и само с една стотинка цената на друга централа на Ковачки - “Марица 3“, на 67.63 лв, докато дружеството е поискало повишение до 72.32 лв. И тук цената за разполагаемост се запазва - 16.68 лв.

Намалени са и тарифите на ТЕЦ “Варна“, собственост на чешката ЧЕЗ. От сегашните 71.88 лв./МВ цената пада на 70.69 лв., като ДКЕВР не признава искането за 72.36 лв. Любопитното тук е, че регулаторът оценява финансовото състояние на дружеството като много добро на фона на отчетената загуба за 2009 г.

“Топлофикация-Русе“, чийто мажоритарен собственик е руската “Мечел“, е предложила сваляне на цената си от сегашните 76.39 лв на 72.72 лв., но комисията натиска тарифата на енергията до 67.31 лв. и не признава исканото поскъпване на разполагаемостта от 8.38 лв. на 13.05 лв.

Повече от исканото поевтиняване ДКЕВР е определила и за държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“ - от 38.35 лв. енергията става 36.31 лв. при поискана цена от 36.62 лв. И тук не е признато исканото повишение на тарифата за разполагаема мощност.

Корекции на цените и по дългосрочните договори

ДКЕВР публикува и коригирани цени на италианската “Енел“, оператор на ТЕЦ “Марица Изток 3“ и на американската AES, която през септември и през октомври ще въведе двете нови мощности в ТЕЦ “Марица Изток 1“. Преди време изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов обяви, че с двете компании има дългосрочни договори за изкупуване на тяхната електроенергия за 137 лв. Според доклада на ДКЕВР цената на “Енел“ за енергия е станала 36.21 лв., а за разполагаемост 46.16 лв., а на американците – съответно 40 лв. и 64.76 лв.

НЕК, чието финансово състояние беше ожалено от Бойко Борисов, е поискала сегашната ѝ продажна цена на купуваната от различните централи енергия от 71.04 лв./МВ да стане 81.05 лв., преносната такса – от 9.03 лв. да поскъпне до 11.24 лв., а добавката за зелена енергия – от 2.12 лв. на 3.22 лв. ДКЕВР обаче им дава цена на енергията от 73.83 лв.и 3.03 лв. добавка за екоенергията, запазвайки преносната такса. Комисията аргументира поскъпването със спадналото потребление и по-ниските с над 20 процента приходи от свободния пазар и износа.

На ЕСО се разрешава поскъпване на цената, която ЕРП-ата плащат за достъп до преносната мрежа, от сегашните 6.39 лв. на 8.88 лв., което е по-малко от исканите 9.95 лв. Мотивът е увеличаването с 27 на сто на студения резерв мощности, които се пускат само в случай на нужда.

Без такса “електромер“

От документа става ясно, че ДКЕВР реже намерението на ЕВН, която снабдява с ток Югоизточна България, да въведе цена за предоставена мощност, която стана по-популярна като такса “електромер“ и разбуни духовете. Австрийската компания искаше битовите ѝ клиенти да плащат по 1.50 лв. месечно за въпросната цена, но за сметка на това предлагаше сериозно поевтиняване на самата цена на енергията. Офертата бе токът да поевтинее от сегашната дневна тарифа от 0.09322 лв./кВтч на 0.07531 лв., а нощната – от 0.04407 лв. на 0.04153 лв. ДКЕВР не е взела решение по този въпрос и за трите дружества, отлагайки го за след регулаторния одит. Комисията обаче се е произнесла по цените за достъп до мрежата на енергото и за пренос на енергията, запазвайки първата на 0.00527 лв. и повишавайки втората от 0.04629 лв. на 0.04781 лв.

Доставящата електричество в Североизточна България Е.ОН иска домакинствата да плащат за дневна енергия 0.10350 лв/кВтч вместо сегашните 0.10090 лв., а нощем – по 0.04818 лв. вместо 0.04250 лв. Немската компания предлага и за достъп тарифата да поскъпне от 0.00826 лв. на 0.01147 лв., а за пренос – от 0.04026 лв. на 0.04918 лв. Регулаторът отказва промяна на първата, за втората разрешава увеличение да 0.04130 лв.

Чешката ЧЕЗ, обслужваща Западна България, иска дневната ѝ тарифа за бита да стане от 0.09331 лв. на 0.10280 лв., а нощната – от 0.05005 лв. на 0.05088 лв. Предложението на дружеството за повишение на цената за достъп до мрежата е от 0.00553 лв. на 0.01106 лв., а за пренос – от 0.04085 лв. на 0.04598 лв. Регулаторът разрешава съответно цени от 0.00557 лв. и 0.04270 лв.

Очаква се, както всяка година досега, общественото обсъждане на цените на тока по веригата да предизвика бурни коментира и протести от по-голямата част от участниците на пазара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. спасовден
  #70

  че ББ ще озапти електроразпределителните дружества ЧЕСТИТО !

 2. жана д`арк
  #69

  "До края на годината България ще има национална стратегия за борбата с бедността и социалното изключване, съобщи зам.-социалният министър Валентина Симеонова." - цитат от статията "Бедните българи са около 1.2 милиона"Като прочетох тази новина, си помислих, че сигурно правителството е решило да води борба с бедността по този, меко казано, перверзен начин. Вдига цените на ел.енергията, а оттам - на основните стоки. Обогатява все повече чуждестранните електроразпределителни дружества, притиска и без

 3. 123
  #68

  кога ще вдигате заплатите????

 4. мечтателка
  #67

  ако можех да си плащам сметките с новините за полицейските акции какъв живот щеше да бъде!

 5. Алехин
  #66

  Щото е класика!Га се изказва от последна инстанция.Гаче от Нея зависи нещо друго,освен чичо да ходи с опрани чорапки.К`во да ти река Каринче:Гълтай...../Калорекс/И ИзопЩу ни съ радвай!Щото с ногу съм добре и съм у перманентен въс-Хот?!??!И поздрави на Командиря и Учителя!!!?!Ма що го нъписах туй тукъ?Че аз исках да опонирам на Уважаемата Жана.Щото, евреите, Жана, не са ги избивали....Те просто са умирали от глад.....И един поздрав....отЕдин Ромелhttp://vbox7.com/play:332ec559Да сте живи и здравиШИРОКО СКРОЕНИ ХОРА !!!!!!!!!

 6. Захариса
  #65

  А аз очаквах да напишеш нещо красиво, "нещо като цвете, нещо като нож, изобщо като нищо на света". И да ни поздравиш с красива песен.Не губя надежда - до разсъмване има време. :)))Това е от мен:http://www.youtube.com/watch?v=S538gqdcaBA&feature=related

 7. Ради
  #64

  Цялата работа идва от липсата на реална конкуренция и абсолютната липса на държавна регулация при образуване на цените. Колкото и противоречиво да звучи това...

 8. Ради
  #63

  Радвам се, че Wonderful Life достига до все повече приятели:) Дори и един поскъпнал ток не би могъл да спре този процес...

 9. Ради
  #62

  на Австралия още ми се върти в главата една мелодия, която за първи път чух там. http://www.youtube.com/watch?v=KGumMDFEDC0&feature=related

 10. Алехин
  #60

  Ако Господ Бог би ми направил тази чест да ме попита за моето мнение при сътворяването на света,бих Го посъветвал да Го сътвори по-добър,а главното....по-прост.....Ма ти що не спиш в този час?Аз приготвям една яхнийка.Щото готвенето ме успокоява.Настройва ме почти философски.Опитвам се да броя звездите.Така,както страдащите от безсъние броят въображаеми овчи стада.Лицето ми излъчва дневна жарава,а умът ми започва да се препъва.Щото знанията ми за Необятното не са чак до там необятни.Та затуй тайничко

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.