Токът с месечно отчитане, по-рядко – само със съгласие на клиента

Токът с месечно отчитане, по-рядко – само със съгласие на клиента

Върховният административен съд (ВАС) се произнесе окончателно по проточилия се над година казус с тримесечното отчитане на електроенергията в Западна България, като петчленен състав отхвърли жалбата на снабдителя “ЧЕЗ Електро“ срещу решение от 13 октомври 2008 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Регулаторът още преди година спря експерименталното въвеждане на тримесечното отчитане на употребената електрическа енергия от абонатите на дружеството, но от ЧЕЗ не бяха съгласни с мотивите.

Сега от съда разпореждат връщането на месечното отчитане на тока, както е поискала ДКЕВР, като допускат запазването на двете прогнозни сметки и трета изравнителна само с изричното съгласие на клиента.

“Преустановяването на тримесечното отчитане и преминаването отново към месечно отчитане на потреблението има за цел да осигури баланс между интересите на енергийните предприятия и тези на потребителите. В интерес на потребителите е да заплащат действително потребеното от тях количество енергия, а това може да бъде осъществено само ако периодът на отчитане съвпада с периода на плащане. В голяма част от случаите при тримесечното отчитане се стига до кредитиране на енергийното дружество. Освен това липсват данни спестените разходи от отчитането на ел. енергия на три месеца да са отразени в цената, заплащана от потребителите“, пише в съдебното решение, което не подлежи на обжалване.

От ЧЕЗ заявиха, че ще се съобразят с решението на ВАС, но припомниха, че по казуса има още една жалба от другото дружество на чешката компания - "ЧЕЗ Разпределение". Делото е насрочено за 10 декември..

На по-ранен етап от регулатора съобщиха, че чешката компания е представила график за връщане на ежемесечното отчитане на консумацията на електроенергия, според който от 1 февруари 2010 г. всички клиенти на компанията вече ще са минали на стария начин на плащане на сметките.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?