Пълна енергийна какафония

Токът щял да поевтинява още, а ЕРП-тата да не саботират правителството

ДПС хвали "Цанков камък" и обещава да подкрепи "Белене", ако е проектът е пазарен

Министър Драгомир Стойнев обеща цената на тока да върви само надолу.

Токът може да поевтинее още, обеща министърът на икономиката Драгомир Стойнев в неделя, буквално два дни след като парламентът констатира катастрофичното състояние на енергетиката и огромната финансова дупка в държавните енергийни дружества. Премиерът Сергей Станишев, който пък празнува със съпартийци годишнината от комунистическия преврат на 9 септември 1944-та, отново повтори, че руският проект АЕЦ "Белене" е изгоден за България. В същото време ДПС, които до момента имаха резерви към "Белене", обявиха, че ако проектът е пазарен, ще се реализира.

Управляващите се ангажираха с тези и други обещания, след като в петък натовариха министър Стойнев да изготви до три месеца обстоен анализ на енергетиката, а до девет месеца - изцяло нова всеобхватна стратегия за нейното "ребалансиране". Това означава, че управляващите не приемат приетата при предишното правителство енергийна стратегия на страната, нито докладите на Европейската комисия и Световната банка, поръчани от служебния кабинет и станали факт точно преди изборите през май т.г.

Без да са готови с новия си анализ и план за действие в сектора, управляващите продължават щедро да раздават обещания.

Токът ще поевтинява още и още

Най-новата прогноза на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е, че токът може да поевтинее още.

"Има предпоставки цената още да намалява, защото правим неимоверни усилия всички кражби в системата на енергетиката, да бъдат прекратени", заяви той пред репортери в Хасково, където бе на посещение в неделя по случай празника на града.

Той отбеляза, че ако се балансира системата и се дадат повече средства на държавните дружества, които да имат възможност да извършват своите инвестиционни и ремонтни дейности и ако се преустанови включването на ВЕИ, което се прави в момента, цената на електроенергията ще намалее още, предаде БТА.

Кога, как и най-важното – с какви средства и за чия сметка ще се случи всичко това, Стойнев не коментира.

Нека хората бъдат спокойни

За него бе по-важно да отхвърли като спекулации изявленията на депутати от ГЕРБ за възможно бъдещо поскъпване - дори "шоково", на тока. Той увери, че това няма как да се случи и няма да се случи.

"Нека хората да бъдат спокойни. Новата цена е факт от 1 август. Тя е намаляла, при положение, че когато дойдохме на власт, се очакваше увеличение между 20 и 30 процента. Това не само че не се случи, но и цената е намаляла", каза Стойнев.

Така министърът оспори твърдението на своя предшественик на поста - депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който в неделя коментира пред БНР, че "намаляването на цената с 5%, което дори не бе усетено от българските граждани, не помага, а по-скоро вреди, защото...ще натрупа минимум 350 млн. лв. загуби и ...натискът за увеличение на цените през следващия регулаторен период ще бъде неудържим".

ЕРП-тата да обяснят по-високите фактури, иначе саботират правителството

Стойнев посочи, че е задача на електроразпределителните дружества да обяснят на своите абонати, които се съмняват в сметките си, защо има разминаване в крайната цена.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също има ангажимент да следи процеса и да установи на какво се дължи това разминаване, каза министърът по повод твърденията на граждани, че сметките им за ток от август не отразяват никакво поевтиняване.

"Ако електроразпределителните дружества не обяснят на абонатите на какво се дължат по-високите фактури, за мен това ще бъде саботаж на правителството", заяви министър Стойнев.

Той изтъкна, че защитата на потребителите и борбата с монополите е един от основните приоритети на сегашното управление.

По повод изказването на лидера на БСП Станишев, че проектът "Белене" е икономически изгоден за България, Стойнев обяви, че всеки един проект в енергийната сфера е важен.

"Аз гледам на тях и като на инвестиционни проекти, тъй като те ще стимулират икономиката ни и ще бъдат в нейна полза. Но що се касае до АЕЦ "Белене", проектът е замразен в парламента и единствено той може да вземе решение дали ще стартира работата по него или не", каза министърът.

ДПС склонни за рестарт на "Белене", ако проектът се докаже като пазарен

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза във Варна, че се хваща на бас, че ДПС никога няма да се съгласи да се строи "Белене". В неделя обаче председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай (ДПС) коментира, че предстои отново анализ на проекта, и ако той е пазарен, ще се осъществи.

"Пламен Орешарски, министър-председателят на България, даде точен и ясен отговор, и ще го повторя, ще има наново икономически анализ за този проект и ако този проект е пазарен,
ще се осъществи", заяви Аталай пред БНР.

"Въпросът е този анализ дали трябва да се направи сега, с тази енергийна стратегия...защото това е част от дългосрочната визия за енергетиката в България", допълни той.

Преди да се напише енергийната стратегия, ще се реши накъде ще върви икономиката

Шефът на енергийната комисия в НС каза, че през 9-те месеца, в които ще се пише енергийната стратегия, "би трябвало да се случат много неща, за да се вземе решение какво ще се прави с икономиката на държавата".

"Няма друг сектор от икономиката, който да може да определи визията и развитието на съответната държава, няма друг такъв сектор, това е енергопотреблението. Изхождайки и в зависимост от това каква енергия съответната държава и за съответните си производства ще ползва, оттам може да се направи извод за икономическото развитие на всяка една
държава", заключи Рамадан Аталай.

Бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев му припомни, че проектът е 20 млрд. лв. и българската държава не може да си го позволи. Освен това той посочи, че България няма нужда от тази мощност, при сегашното свръхпроизводство на електроенергия.

"Имаме инсталирани мощности, които България не може да си ги ползва", съгласи се Рамадан Аталай, откъдето според него следва, че "трябва да имаме нова стратегия, за да кажем какво правим с нашите мощности и с развитието на икономиката ни".

Без да навлиза в икономически обосновки и детайли, Сергей Станишев каза по същото време пред съпратийци, че всеки българин трябва да си зададе въпроса искаме или не България да е ядрена държава. По думите му изграждането на АЕЦ "Белене" означава изграждане на енергийна независимост на държавата.

България може да се похвали с "Цанков камък"

Той влезе в задочен дебат с депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев по темата кой какво е построил. По този повод Аталай даде висока оценка на хидровъзел "Цанков камък" – проектът, чийто платен консултант е и почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и даван от Бойко Борисов като пример за разхищение и корупция по време на кабинета "Станишев" (2005-2009 г.).

"Но аз мога да ви кажа, че "Цанков камък" е може би от 60 години насам за пръв път съоръжение, което е построено", коментира Аталай, според когото "България може да се похвали" с него.

"Вашето правителство се хвалите със съответните магистрали, но ако минете по тях и
видите коловозите, които се образуваха в рамките само на два месеца, и погледнете всичко онова, което сте направили, лентичките, които ги събрахте, ще видите, че нямате нищо
сериозно построено и нямате нищо от развитието на България", продължи депутатът от ДПС.

Връщайки се към темата как ще се компенсира поевтиняването на тока с близо 5% от август (след предишно понижаване на цените с 5% при ГЕРБ през март -бел.ред.), Рамадан Аталай каза, че предприели този ход с ясното съзнание, ще ще използват "определени пазарни механизми" от продажбата на парникови емисии.

"Недостатъчни са, г-н Добрев, наистина са недостатъчни, но вашите експерти не е необходимо да отидат да се оплакват пред Европейския съюз, защото... четейки
директивата, вие четете като дявол евангелието. Наистина и там се дават определени възможности за използване на тези средства за развитието на енергетиката", каза той.

"Г-н Аталай, току-що призна, че квотите не са достатъчни. Всъщност ние имаме 22 милиона
квоти, в момента пазарната им цена е около 3.50 евро, което означава, че приходът от тези квоти ще бъде не повече от 150 милиона. В решението на регулатора е записано 500 милиона
приходи от зелени сертификати", коментира от своя страна Делян Добрев, който изтъкна, финансовата дупка в енергетиката "е в размер на стотици милиони".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?