Токът скача с 15 на сто през лятото и още веднъж от догодина

Токът скача с 15 на сто през лятото и още веднъж от догодина

С около 15 на сто може да поскъпне цената на електроенергията още това лято, прогнозира във вторник пред журналисти Любомир Велков, главен изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК).

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече вдигна цените на произвежданата от ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Варна” и “Топлофикация-Русе” електроенергия. В момента в държавния орган има искане на ТЕЦ “Марица изток-2” за по-скъпа продажна цена на тока. То още не е разгледано, но вероятно ще бъде одобрено, заради поскъпване на въглищата, уточниха от ДКЕВР.

Отделно НЕК подготвя заявление за повишаване на таксата за пренос на електроенергията с около 20-30 на сто от юли, съобщи Велков. Тази тарифа бе намалена миналата есен от регулаторния орган, за да се задържи поскъпване на тока за бита. Така обаче НЕК не можела да обезпечава нормално дейността си.

Делото за поскъпналия ток през 2004 г. ще се гледа наново

Делото за повишението на цените на електроенергията от 1 юли 2004 г. бе върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Това реши във вторник по-висшата инстанция – петчленката на ВАС. В същото време бе отменено предишно постановление на тричленен състав на съда, обявяващо за незаконно решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличението на тока в периода 1 юли 2004 г.- 1 октомври 2005 г.

още

Тези две поскъпвания по веригата ще провокират и искане за повишение от страна на електроразпределителните дружества, които са последното звено. За да може всички фирми в електросистемата да си вършат спокойно работата, да не са финансово ощетени и да гарантират доставките, поскъпването на тока трябва да е в рамките на 15 на сто от сегашните стойности, изчисли Велков.

Крайната дума по ценообразуването има ДКЕВР, а нейният зам.-председател Игнат Томанов изрази пред Mediapool становището, че такъв ръст на цената е пресилен. Той обаче отказа по-конкретен коментар, докато не се разгледат разчетите на всички дружества, искащи поскъпване на тарифите си.

Същевременно Томанов прогнозира, че задаващото се поскъпване на тока през лятото или през есента вероятно ще е предпоследно. От януари 2007 г. сигурно ще ни чака друго увеличение, заради извеждането от експлоатация на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Те произвеждат значително по-евтина енергия от V и VІ блок и компенсират средната цена на централата. Според Томанов след спирането и на последните малки реактори, дружеството ще намали сериозно приходите си, но ще му останат разходите по поддръжката на четирите затворени ВВЕР-440, които представляват 70-80 на сто от средствата, нужни им в режим на работа.

Ръководството на АЕЦ “Козлодуй” също неведнъж е изтъквало този аргумент за бъдещо скок на цените за крайните потребители. Реално обаче, парите за затварянето на блоковете трябва да дойдат от специално създадения за целта държавен фонд за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация, където централата отчислява процент от цената на всеки продаден киловат в последните шест години. Според експертите обаче отделно са текущите разходи за поддръжката на спрените вече мощности.

Освен това от 1 януари 2007 г. заради преструктурирането си НЕК въвежда нова такса, която ще влияе върху цената за битови и стопански абонати. Това ще е таксата за управление на преносната енергийна мрежа, която ще се плаща на новото дъщерно дружество на НЕК – “Електроенергиен системен оператор” ЕАД. От догодина то ще поеме дейностите по поддръжката на електропреносната мрежа и доставката на ток, както и ще администрира балансиращия пазар на електроенергия. Това предвижда моделът за преструктуриране на НЕК, обявен във вторник от ръководството на компанията и внесен за одобрение от министъра на икономиката и енергетиката.

В момента НЕК прибира от крайните доставчици само такса за пренос, като вътре в нея е включена и тарифата за управление на мрежата, което в момента също се  извършва от НЕК. Самата преносна система обаче ще остане собственост на компанията майка, която чрез договор за управление ще я дава за експлоатация на дъщерното си дружество и ще му плаща за това.

От догодина такса управление ще плащат и останалите дружества на либерализирания енергиен пазар, които искат достъп до системата, стана ясно от думите Мадрик Папазян, изпълнителен директор на електрическата компания. НЕК ще продължи да си прибира парите за пренос. И двете такси подлежат на одобрение от ДКЕВР и въпреки, че по думите на шефовете на НЕК преструктурирането няма да оскъпи тарифите, практиката сочи друго.

В дъщерното дружество “Електроенергиен системен оператор” ще влязат близо 4 хил. души от работещите в момента общо 6650 човека в НЕК, обясни Папазян. Сред служителите на новата фирма ще са и хората от Централното диспечерско управление, което се влива в оператора.  В компанията майка остават хидроенергийните групи Рила и Родопи, предприятията “Язовири и каскади”, “Трафоелектроинвест” и “Хидроелектроинвест”, както и проектът за строеж на АЕЦ “Белене”. Заради преструктурирането на НЕК ще има увеличение на персонала, но то няма да е голямо, допълни Велков.

Още не се знае на каква стойност ще са активите, които компанията майка ще апортира в “Електроенергиен системен оператор”, това ще се разбере след оценка на по-късен етап, посочи главният директор на НЕК. Стана ясно обаче, че активите няма да са големи, а приходите, които търговецът на електроенергията НЕК ще дава на дъщерното си дружество за преноса , на практика ще покриват разходите, които операторът ще прави за закупуване на поддържания от електроцентралите “студен резерв” от мощности.

В компанията майка ще останат и всички кредити, които НЕК има да обслужва и чиято стойност е около 420 млн. евро. В сумата са и заемите Енергия 1 и 2 от 150 млн. евро за рехабилитация и модернизация на електропреносната мрежа, които също ще се обслужват от електрическата компания. Според Папазян новият оператор няма да издържи финансово, ако трябва да покрива задълженията по тези две споразумения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес