Токът скача с 2%, газът – над 20%, парното – с 15%

Токът скача с 2%, газът – над 20%, парното – с 15%

Ден след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) публикува разчет за 5-процентно увеличение на електроенергията за бита, нейният председател Ангел Семерджиев обяви, че поскъпването нямало да е с повече от 2

процента. Най-новите сметки на комисията сочат още поскъпване от 1 юли с поне 20% за природния газ и 15% средно за страната на топлофикационната услуга.

По отношение на тока докладът на работната група на ДКЕВР предвижда повишение на цената средно с около пет на сто, но след заседание на парламентарната икономическа комисия Семерджиев каза, че ще бъдат намерени резерви за ограничаване на поскъпването главно по линия на намалените от електроразпределителните дружества загуби по мрежата.

"Намаляването на загубите е много положително, ще се опитаме от него да се възползват и потребителите. Загубите са намалели с около 3-4 процента и една част от тази разлика в загубите сега ще бъде приспадната от цените за потребителите", заяви Семерджиев. От друга страна това според него нямало да причини проблеми в дейността на компаниите.

Председателят на ДКЕВР пресметна, че цената на природния газ при всички случаи ще се повиши с повече от 20 процента. По думите му посоченото тази седмица от "Булгаргаз" увеличение от 23 процента е на базата на утвърдената от регулатора цена, но тъй като енергийното министерство бе намалило допълнително цената на газа с 5 на сто, реално крайното искане на компанията ще е за поскъпване с 28 процента.

В комисията смятали, че има резерви за туширане на това поскъпване, но те били малко. Най-неизвестният елемент в сметката бил курсът на долара спрямо еврото, който се променя много динамично.

По отношение на цената на парното Семерджиев коментира, че регулаторът ще определи цена, която да не допусне отказване на потребителите от отоплителната услуга. Поне 15 процента увеличение на цените на топлата вода обаче сигурно ще има от 1 юли, прогнозира той.

"Цените на топлоснабдителните услуги зависят от моментните цени на газа и курса на долара. Това може да се промени до отоплителния сезон в друга положителна посока. Считам, че ще успеем да създадем условия, които няма да доведат до масово отказване от отоплителната услуга и тя ще остане на приемлива цена", заяви Семерджиев. Според него, такава цена е имало през януари 2009 г. – около 80 лв./МВт за Топлофикация София.

ДКЕВР изготвя единна схема за тарифите на трите електроразпределителни дружества, каза още председателят на комисията. В момента те имат различни цени за тарифите си - върхова, дневна и нощна, а сега единната схема ще бъде съобразена с работата на Електроенергийния системен оператор, така че да има по-малко разходи за балансиране на системата, обясни Семерджиев.

Дружествата могат да понесат глоби за това, че не са осигурили привлечен капитал за инвестициите си, обяви Семерджиев. По указания те трябва да инвестират със сто процента привлечен капитал и да имат капиталова структура 50 на сто привлечен и 50 на сто собствен капитал, което обаче не е спазено.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?