Токът вече с 2.03% по-скъп, парното – със 7.33%

Нинова не пропусна да обвини в цинизъм Иванов, който декларира, че работи в полза и на гражданите, и на бизнеса

Иван Иванов обявява новите цени на тока и парното

От днес – 1 юли, електрическата енергия поскъпва средно с 2.03 на сто за цялата страна, а топлинната – със 7.33 процента средно претеглено, реши финално Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в неделя в условията на мобилизиран от БСП протест под прозорците на сградата на регулатора, довел и до блокада на движението по бул. "Дондуков" в София. Недоволните привърженици на социалистите искат оставката на председателя на комисията Иван Иванов,  каквото проекторешение внесоха миналия петък от левицата в парламента, който избира състава на регулатора.

При тока поскъпването е съвсем малко над първоначално прогнозираното от  КЕВР, като отражение нагоре даде повишаването на цената на природния газ с 10.81 на сто от 1 юли, което наложи и корекция при цените на парното и топлата вода. При тях увеличението е по-голямо от очакваните под 2 процента.

Лидери по поскъпването: При тока - "Енерго-Про", при парното – Плевен

Най-малко ще поскъпне токът в София и Западна България, най-много – в Североизточна България. Така вече от днес сметките за клиентите на ЧЕЗ ще са с 1.75 процента по-високи, за потребителите на ЕВН в Югоизточна България – с 1.82 на сто, а на "Енерго-Про" – с 2.78 процента.

Средното повишение на цената на топлинната енергия от 1 юли 2018 г. е 7.33 % като в различните градове поскъпването е различно. За "Топлофикация – София“, която на практика съставлява огромната част от този пазар поскъпването е със 7.46 %. Значително повече - 17.12 процента, обаче е увеличеното за гражданите на Бургас, ползващи парно, както и в Плевен - 15.19 на сто. В Разград цената ще е със 7.45 процента по-висока, във Враца - с 5.42%, във Варна парното поскъпва с 4.89%, а във Велико Търново - с 2.89 на сто, а в Пловдив – с минималните 0.94 %.

Иванов отново посочи, че определянето на цените на електрическата и топлинната енергия все вземат предвид редица показателите, сред които цената на природния газ, която се влияе от световните пазари, а не от решенията на регулатора.

Поскъпването можеше да е повече

Регулаторният шеф коментира още, че комисията е успяла да намали почти наполовина исканото от държавния обществен доставчик поскъпване на газа с 18 процента.

"Увеличение за крайните потребители на природен газ, независимо дали се касае за бизнес, или битови потребители ще бъде в рамките на 6.5 %. Това е така, защото другите компоненти в тази цена – цените за капацитет и пренос и съответни такси, практически не се променят“, обясни Иванов.

Той допълни, че ако цените на алтернативните горива на световните пазари се променят в следващото тримесечие надолу, това ще бъде отразено в цената на природния газ от октомври.

"Във формулата, в която се изчислява цената на природния газ, се отчита един 9-месечен предхождащ период, свързан с цените на суровия петрол и неговите деривати. Цената на суровия петрол, който се използва като референция за определяне на цената на дериватите на мазут и газьол със съответното съдържание на сяра, се повиши за последните 9 месеца с 38.5% на световните пазари. В момента тази цена остава много висока. Днес тя е малко над 79 долара за барел. Разбира се, КЕВР следи динамиката на цената на международните пазари. Надяваме се да има и обратен тренд, да започне цената да намалява. Хората ще разберат това в нашето решение след 3 месеца, ако има такава тенденция“, посочи Иванов.

Регулаторният шеф: Вземаме балансирани решения и за хората, и за бизнеса

Той заяви още, че ръководената от него комисия използва всяка законова възможност, за да приема решения в полза на гражданите и бизнеса на България. В същото време обаче КЕВР трябва да приема прозрачни и балансирани ценови решения между интересите на потребителите и на производителите на енергия. "Не бива да бъде натоварван, който и да е сегмент в България“, заяви Иванов и допълни, че регулаторът  няма да допусне енергийните дружества да изпаднат в тежко финансово състояние.

Регулаторният шеф припомни, че сегашният състав на регулатора се стреми да приема минимални увеличения на цената на електроенергията, които в последните три години се движат около 2 на сто ежегодно.

Решението на комисията очаквано бе използвано от лидера на БСП Корнелия Нинова в подетата преди дни атака срещу Иван Иванов, който посочи в парламента, че КЕВР не може да започне да проверява сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в Западна България на пазарджишката фирма "Инерком", каквото правомощие му даде парламентът. Причината е, че няма разписани критерии, на чиято база регулаторът да  реши дали трябва да спре сделката на "Инерком" с ЧЕЗ. Поводът за престрелката беше внесена от  БСП подписка от 200 хил. души в КЕВР с настояване да се спре сделката. Юристи, чиито съвети е потърсила КЕВР, обаче са посочили, че няма правно основание регулаторът да се произнася по въпросната подписка.

Нинова обвини Иванов в цинизъм

Правната страна на нещата обаче не попречи на Нинова, нищо че самата тя е юрист, и в неделя да атакува Иванов и да го обвини в цинизъм.

"Поредното увеличение на ток и парно. И поредният цинизъм от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов. Попитан как ще се отрази това на българските граждани, отговорил- само 15 процента ползват топла вода и топлоенергия. С лека ръка обрече 15 процента българите на още по-голямо обедняване", написа във Фейсбук Нинова, цитирана от пресцентъра на "Позитано" 20.

"Бил спазвал закона при ценнобразуването. Защо със същата загриженост не спази закона и не се произнесе за сделката с Гинка Върбанова и ЧЕЗ?", продължи атаката си лидерката на БСП.

" А господин премиерът твърди, че КЕВР бил независим орган. Независим е от закона и зависим от икономико-политически интереси", посочва още тя и смята, че отстраняването на Иванов е най-малкото, което трябва да се случи, за да има законност в държавата и справедливост за хората.

Споделяне

Още от Бизнес