Токът за бита поевтинява с 0.55% от юли

ТЕЦ "Марица Изток" и "Бобов дол" са отрязани от достъп до регулирания пазар

Токът за бита поевтинява с 0.55% от юли

Цената на електроенергията за домакинството от 1 юли ще поевтинее средно с 0.55 на сто, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в понеделник, обявявайки поевтиняването на газа с 9.04 на сто от 1 юни.

Според разчетите на регулатора, които ще бъдат обсъдени публично онлайн на 4 юни, четвъртък, най-голямо намаление ще има за клиентите в Североизточна България, обслужвани от "Енерго-Про". От сметките излиза, че те ще плащат с 1.69 на сто по-малко от юли, за клиентите на ЧЕЗ в София и Западна България спадът ще е 0.45%, но за абонатите на ЕВН в Югоизточна България ще има поскъпване с 0.15%.

Любопитен момент е, че "Енерго-Про" и ЧЕЗ поискаха вдигане на цените, докато ЕВН обяви запазване на цената на енергията и спад на тарифите за пренос и достъп до електроразпределителната мрежа, а решенията на комисията са точно обратните.

От публикувания за обществено обсъждане доклад на КЕВР става ясно, че ЕВН в движение са си коригирали заявленията и също са поискали повишение.

В крайна сметка регулаторът преценява да намали цените на дружествата в Западна и Североизточна България и да вдигне нищожно тези в Югоизточна.

Без отлагане на цените, засега

С публикуването на разчетите за цената на електроенергията от 1 юли, КЕВР дава знак, че засега не смята да се възползва от дадената ѝ възможност да отложи с два месеца – за 1 септември, влизането в сила на новите цени за регулирания пазар, където за момента са домакинствата и малките фирми.

Миналия петък обаче председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ и негови колеги внесоха законопроект, който предвижда 300 хиляди небитови потребители да бъдат извадени на свободния пазар от 1 октомври. Предвижда се от тогава те да са длъжни да купуват ток по свободно договорени цени с търговците на електроенергия. Ако не сключат такива договори, ще се захранват от доставчици от последна инстанция, каквито са сегашните електроснабдителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", но продават на много по-висок иот регулираните и от борсовите цени.

Държавната ТЕЦ и "Бобов дол" - прекалено скъпи

От доклада на комисията става ясно, че та е отразяла мераците на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" да продават електроенергия на регулирания пазар. Двете дружества бяха заявили значителните цени съответно от 139.55 лв./MВтч и 118.71 лв. с идеята да си осигурят продажби, които ще бъдат компенсирани от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

Двете централи и миналата година не бяха допуснати да продават на домакинствата и малките фирми през "Националната електрическа компания", но със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова държавната ТЕЦ все пак бе включена на регулирания пазар, тъй като на свободния ѝ беше неизгодно да продава – себестойността ѝ идваше по-висока от борсовите тарифи.

Сега КЕВР отново отказва на двете централи да продават ток на защитения пазар, тъй като техните цени, дори и след като са преизчислени надолу от регулатора са с 10 на сто по-високи от прогнозните пазарни. Според симулациите на комисията средно претеглената борсова цена на тока в следващия регулаторен период ще е 90 лв/МВтч без ДДС.

Ядрен, воден и "американски" ток за бита

Така на бита ще продават само АЕЦ "Козлодуй", водните централи на НЕК, двете американски въглищни централи "Ей И Ес" и "КонтурГлобал", чиято електроенергия НЕК е длъжна да купува. Тяхната цена след компенсации от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) става 99.18 лв./МВтч. На регулирания пазар ще се пласира и токът от частни вецове с мощност под 1 МВ и топлофикации и заводски централи.

Регулаторът е орязал исканото от ядрената централа увеличение и вместо заявените 55.56 лв./МВтч е определена цена от 54.77лв./MВтч без ДДС.

Не е прието и изчисленото от НЕК поскъпване на цената ѝ от 1 юли до 98.52лв., а е свалена на 85.01 лв./МВтч без ДДС

На крайните снабдители, каквито са ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", НЕК ще продава тока за 88.61 лв., в които влиза и 3.99 лв./MВтч компонента  за  дейността  "обществена  доставка  на електрическа енергия". Това трябва да осигури на електрическата компания приходи от близо 1.269 млрд. лв. в дванадесетте месеца.

Цената "задължения  към обществото", приходите от която се събират от ФСЕС, ще е 19.18 лв./MВтч без ДДС, което е нов спад спрямо миналата година, когато намаля с 16 лв. В тарифата влизат и разходите за електрическа енергия, произвеждана от възобновяеми източници, в размер на 4.31лв./МВтч и компонента, отразяваща разходите за електрическа енергия, произвеждана от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, в размер на 2.37 лв.

Кой какво поиска и какво получи

"ЧЕЗ Разпределение" е искало поскъпване на цени за пренос и достъп до мрежата за бита съответно с близо 12 на сто и над 9 процента. Но КЕВР дори ги намалява спрямо сегашните тарифи.

"Електроразпределение Юг" на ЕВН  поиска цена за пренос с 13.81% по-малко, но за достъп с 220 процента повече до близо 2 стотинки на киловата дневно. Регулаторът приема втората тарифа, но на първата допуска по-малко увеличение.

"Електроразпределение Север" на "Енерго-Про" заяви цена за пренос за домакинствата с 2.76 на сто повече – за 0.03574 лв./кВтч и малко повечко за достъп - до 0.00921 лв./киловолта за ден. Определени цена за пренос за ниско напрежение са 0.03502лв./kВтч, достъп 0.02053 лв./kВ/ден.

Заявени от "ЧЕЗ Електро" са дневна тарифа с 1.48 на сто по-висока – на 0.13738 лв./кВтч, а нощната – с 69.54 процента по-скъпа – до 0.09623 лв./кВтч. Изчислени са обаче по-ниски стойности, като дневната се предвижда да е 0.13514 лв., а нощната - 0.05688 лв., което е нищожно повишение.

ЕВН първоначално заявява, че не иска промяна на цените на тока за бита, но после се коригира и иска вдигане на дневната тарифа с 1.04%, а на нощната с 4.75%. КЕВР смята, че трябва да са съответно 0.13414 лв. и нощна – 0.05400 лв., или малко над сегашните

Поисканото от "Енерго-Про" поскъпване е с 0.39 на сто на дневна и нощна енергия за бита. Определени са обаче малко по-ниските цени за дневна енергия от 0.13729 лв./кВтч и нощна - 0.05379 лв./кВтч без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес