Токът за бизнеса може да поевтинее още от април

Регулаторът ще решава дали да е тогава, от юли или на два пъти

Токът за бизнеса може да поевтинее още от април

Поевтиняването на природния газ ще доведе до намаляване на цената на тока, като за бизнеса това може да стане още от 1 април. Може да се изчака да се натрупа още спад на газовите тарифи, следващ този на петрола, и промяната да е от 1 юли, а може и свалянето на цената да стане на два пъти, като второто ще е по-ниско. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов през журналисти в сряда.

Намалението на цената на синьото гориво, която от април ще падне с около 23 на сто по прогнози на регулатора, а от юли се очаква трендът надолу да продължи, ще доведе до намаляване на цената на тока, изкупуван от топлофикациите. Тя влиза като компонент от таксата "задължение към обществото" заедно с разходите за тока от възобновяеми източници и от двете американски въглищни централи. Съответно ще се редуцира такса "задължение към обществото", срещу чието значително повишение индустриалните предприятия протестират от миналото лято.

По думите на Иванов по-добре е да се изчака регулаторния период за определяне на цените на тока, въпреки че комисията има право да прави промени и на три месеца при наличие на обстоятелства за това.

"Моето дълбоко убеждение е, че добрият вариант е КЕВР като акумулира промените, които продължават да настъпват в цената на природния газ, да се произнесе с решение на 30 юни, когато ще има значително по-голям финансов резерв за ясно изразяване на политиката на комисията по отношение на цената, още повече като види до 30 юни динамичната промяна в тези цени", каза регулаторният шеф.

След четири месеца ще се решава и за цената на тока за домакинствата. Независимо че до средата на годината се очаква да е започнала либерализацията на пазара на ток, битът няма да е длъжен да избира доставчик и очакванията са повечето от хората да останат при сегашния си снабдител на защитения пазар. Затова и КЕВР ще продължи да определя цени за регулирания пазар.

При ценообразуването за домакинствата ще бъдат взети постигнатите цени на чистата енергия след старта на работата на борсата за търговия с ток, каза още Иванов. Той коментира, че борсовите цени на тока у нас са сравнително ниски заради поевтиняването в целия балкански регион заради топлото време и по-малкото потребление в Гърция, където кризата затвори предприятия. Друга причина и постепенното възстановяване на работата на италианските газови електроцентрали заради евтиния газ.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?