Токио и Сеул отказват да спазват обявената от Китай зона на въздушна отбрана

Япония и Южна Корея съобщиха, че са изпратили свои самолети в обявената миналата седмица от Пекин зона за въздушна отбрана около спорни острови, без да уведомяват китайските власти, след като подобен полет в зоната извършиха американски бомбардировачи, предаде Франс прес.

В събота Пекин обяви едностранно, че създава "идентификационна зона на въздушна отбрана" над голяма част от Източнокитайско море, обхващаща администрираните от Япония острови Сенкаку, над които Китай има претенции и нарича Дяоюйдао.

Това предизвика истинска дипломатическа буря и враждебни реакции на различни страни в Азиатско-Тихоокеанския район, в които морските амбиции будят все по-силна тревога.

Според новите правила, въведени от Пекин, самолетите, извършващи полети в зоната, са длъжни да представят летателния си план, да обявят националността си и да поддържат радиовръзка с китайските власти.

Два американски бомбардировача Б-52, излетели в понеделник от остров Гуам в Тихия океан, преминаха през тази зона, без да предупредят китайците. С тези действия САЩ показаха на Китай, че не възнамеряват да отстъпват в Азиатско-тихоокеанския район, където Вашинтон укрепва военните си позиции.

Днес в обявената зона безпрепятствено навлязоха и прелетяха самолети на японската брегова охрана.

"Не сме променили нормалната си дейност по патрулиране в тази зона и не сме информирали (Китай) за летателния си план. Не попаднахме на китайски изтребител", каза за АФП говорител на японската брегова охрана.

В. "Асахи шимбун" съобщи, без да уточнява дата, че самолети на японските сили за самоотбрана (както се наричат японските въоръжени сили) също са прелетели в зоната.

След като първоначално се подчиниха на китайското изискване от съображение за сигурност на пътниците си, двете най-големи японски авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" решиха да не съобщават летателните си планове.

Във вторник нововъведената зона е прелетял, без да уведоми китайските власти, и самолет на южнокорейските ВВС. Полетът, за който съобщи днес южнокорейски военен говорител, е бил част от военни учения край потънал риф, за който спорят Пекин и Сеул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?