Токио се разсърди на руския президент за желанието му да посети Курилите

Японското правителство призова в сряда руският президент Дмитрий Медведев да се откаже от намерението да посети Курилските острови, за които Япония претендира от края на Втората световна война, предаде Франс прес.

Медведев заяви днес, че в най-близко бъдеще ще посети архипелага.

Говорителят на японския кабинет Йошито Сенгоку заяви пред журналисти, че Токио е информирал за своята позиция Русия. Запитан дали Япония е отправила към руския президент изрично искане да се откаже от пътуването до спорните острови, той отговори: "Да, така е".

Ако Медведев предприеме визита до Южните Курилски острови, "в руско-японските отношения ще се появят сериозни пречки", заявил днес в Токио външният министър на Япония Сейджи Маехара, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Москва и Токио спорят за четири острова от Курилския архипелаг, известни в Русия като Южни Курилски острови, а в Япония като Северни територии. На 18 август 1945 г. съветските войски атакуват островите и ги анексират, въпреки че те никога не са принадлежали на Русия, припомня Франс прес.

Заради този спор двете държави още не са подписали мирен договор след края на Втората световна война. Спорните острови са в богат риболовен район, близо до руски зони за добив на нефт и газ.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?