Токио ще похарчи за военни нужди близо 250 млрд. долара

Правителството на Япония реши днес през следващите пет години да похарчи за военни нужди около 24,67 трлн. йени (близо 247 млрд. долара), съобщи ИТАР-ТАСС.

Средствата ще бъдат отпуснати през финансовите години от 2014 до 2019 г. По този начин Токио се отказва от политиката на свиване на военните разходи, водена през последното десетилетие, позовавайки се на необходимостта да противодейства на растящата военна мощ на Китай и на ракетно-ядрената програма на Северна Корея.

Правителството одобри нова стратегия за национална сигурност, насочена към засилване на военния потенциал на страната и снемане на редица ограничения в сферата на отбраната. Същевременно документът утвърждава дългосрочен и средносрочен план (съответно за 10 години и за 5 години) за укрепване на въоръжените сили, насочени най-вече към противодействие на Китай.

Планира се мащабно снабдяване с нова техника на армията, авиацията и флота. Токио планира да купи допълнителна техника и за нуждите на новите си части, които ще изпълняват функции на морска пехота за отбрана на отдалечени острови в Източнокитайско море.

Решението за увеличаване на разходите за отбрана Токио обяснява най-вече с нарастващата активност на въоръжените сили на Китай в японски води и изострянето на конфликта с Пекин за островите Сенкаку, над които Китай има претенции и нарича Дяоюйдао.

По новата стратегия се предвижда също така да бъде преразгледана и фактически отменена забраната за износ на военна техника и технологии. Токио планира също така да смекчи ограниченията за използване на японски войски в чужбина.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?