Заради приватизацията на националната й електрическа компания

"Токов удар" в Гърция

"Токов удар" в Гърция

Фермери и производители ще бъдат първите "жертви", след като енергийният синдикат в Гърция обяви, че работещите в Националната електрическа компания започват серия от 48-часови стачки в знак на протест срещу проект за приватизацията на компанията, а медиите съобщиха, че 13 мощности вече са извън строя и не подават електричество, съобщават електронните издания на гръцките вестници.

Гръцкият енергиен синдикат дръпна шалтера на 13 електроцентрали в страната с обща мощност от около 3400 мегавата заради щафетните стачки на работещите в държавната електрическа компания.

В момента работят седем топлоелектрически централи, които са на лигнитни въглища и природен газ, с обща мощност 2200 мегавата, както и ВЕЦ-овете.

Властите твърдят, че досега няма проблеми с тока, тъй като понастоящем търсенето все още е много слабо. Проблеми се очаква да възникнат в следващите часове на деня заради използването на климатици поради високите температури.

Енергийният оператор обяви, че ще бъде съобщена програма, по която токът ще бъде спиран заради стачките. Негов представител каза пред телевизия Мега, че спирането на електричеството ще бъде с продължителност от половин до един час. На потребителите бе препоръчано да избягват возенето на ансансьори по време на протестите и да не използват енергоемки електрически уреди.

За тази вечер енергийният синдикат планира протестен митинг пред централните офиси на електрическата компания ДЕИ в Атина, който ще прерасне в шествие до парламента. Протестиращите ще се съберат и пред финансовото министерство.

Правителството в Атина заплаши, че ще обяви гражданска мобилизация, ако стачките продължат. Неговата говорителка София Вултепси се закани, че кабинетът няма да остане със скръстени ръце и ще защити държавния интерес.

Стачкуващите са предупредили, че възнамеряват да дръпнат шалтера и на производствените мощности, захранващи мините, и че ще окупират административните сгради на електрическата компания. Синдикатите са изготвили програма, по която се предвижда да бъде спирано електричеството.

Протестиращите настояват за оттегляне на законопроекта, а главната опозиционна партия СИРИЗА предлага да бъде организиран референдум за приватизацията на електрическата компания.

Междувременно в обстановка на остра конфронтация вчера в гръцкия парламент започна обсъждането на внесения от правителството законопроект за продажбата на 30 на сто от компанията догодина. Министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниатис се опита да внесе успокоение, като каза, че приватизацията няма да доведе до съкращения и до повишаване на цените на тока.

Националната електрическа компания (ДЕИ) е силно задлъжняла с около 1 млрд. евро и е изправена пред сериозен недостиг на парични средства, което налага тя да намери финансиране. ДЕИ произвежда 69 на сто от електричеството и осигурява продажбата на 92 на сто от тока, консумиран в Гърция.

Приватизацията е сред изискванията и на международните кредитори на Гърция. Планът предвижда 30 на сто от компанията да бъде приватизиран догодина, като се носят слухове, че апетити към този дял имат западни, американски и руски компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани