Токсични са били 9% от проверените през м.г. плодове и зеленчуци

Токсични са били 9% от проверените през м.г. плодове и зеленчуци

Девет на сто от проверените през миналата година за съдържание на пестициди плодове и зеленчуци са носили токсилогичен риск и в пробите са били установени остатъчни количества над нормата. Това съобщиха в понеделник от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което започва масирани проверки по борси за наличието на пестициди и нитрати за предотвратяването на достигането на опасни плодове и зеленчуци до потребителите.

През 2009 г. са направени проби на 845 броя растителни храни за пестициди. Националната служба за растителна защита е изследвала 170 проби от ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница. Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са били напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения. В 9 на сто от пробите обаче са установени опасни нива на токсини, като продукцията е била поставена под възбрана и на продавачите са съставени актове.

Констатирано е и използване на неразрешени за употреба вещества при отглеждане на плодове и зеленчуци. Установено е прилагане на активно вещество “алдикарб” при картофи, “карбофуран” при салати, “инклозолин” в домоти и 4тетрадифон” в ябълки.

В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата. При замърсените с марули партиди също представляват риск за остро отравяне. Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита, ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г., обещават от МЗХ.

Разпоредените сега проверки по зеленчуковите борси ще обхванат цялата територия и до края на март трябва да станат ясни резултатите от взетите проби. Ако има нарушения, дотогава трябва да се наложат и съответните административни мерки.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?