Току що награден митнически шеф бе задържан и обвинен за корупция

Междувременно съдът оправда деветима митничари, арестувани зрелищно през 2010 г.

Тодор Караиванов. Сн: Агенция "Митници"

Временно изпълняващият длъжността началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов бе арестуван по време на акция на ДАНС, проведена в сряда.

По-късно през деня срещу него бе образувано разследване за получаване на подкуп, съобщиха от държавното обвинение с уточнението, че с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийската градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

Акцията става факт само два дни, след като Европейската комисия остра разкритикува България в поредния си доклад за липсата на напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Една от малкото положителни констатации на евроекспертите по тази тема бе свързана с обособяването на именно това разследващо звено от прокурори и агенти.

Според първоначалната информация, съобщена от прокуратурата, Караиванов се е намирал под наблюдение, което установило, че на 28 януари в рамките на 30-40 минути той получил два подкупа – от по 600 лева и 600 евро. Веднага след това той е задържан, като при ареста е оказал съпротива.

При последвалото претърсване на кабинета на Караиванов в митницата в Свиленград са открити рушветът от 600 лева, както и сумата от над 12 000 евро. От жилището му пък разследващите иззели още 6000 лева, както и три чувала с митнически документи.

Впоследствие митническият началник бе обвинен в корупция и задържан за 72 часа, като след изтичането на тази мярка, най-вероятно от съда ще бъде поискан постоянния му арест.

Показният арест на Караиванов става факт едва три дни, след като шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов го награди със златна значка за заслуги в борбата с контрабандата по случай Международния ден на митниците.

Иронията в случая е, че той е заподозрян още за контрабанда, както и за рекет на транспортни фирми, коментират запознати с разследването, цитирани от БНР.

Тодор Караиванов работи от 14 години в системата. Ръководил е митница "Свиленград" от февруари 2011 г. до август 2013 г. От ноември миналата година е назначен за временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс, след като агенцията бе оглавена отново от Танов. Финансовият министър Владислав Горанов защити Танов въпреки кадровия му избор. "Това е пример как една малка капка отрова може да развали цяла каца с хубаво вино", коментира Горанов и добави, че предварителните разчети показват, че митниците са събрали повече приходи през януари тази година в сравнение с началото на 2013 г. Постъпленията в бюджета като цяло били с 400-500 млн. лв. повече от тези през първия месец на 2014 г. "Очаква се за първи път от 2009 г. да имаме излишък в бюджета за януари", обяви финансовият министър.

Междувременно Хасковският окръжен съд оправда деветима митничари, обвинени в корупция. Те бяха задържани на граничния пункт "Капитан Андреево" през юли 2010 г. година при зрелищната акция на МВР "Граница".

Обвинителят от Окръжната прокуратура в Хасково Георги Гешев отказа да подкрепи обвинителния акт на Софийската градска прокуратура заради липса на доказателства. Според съдия Красимир Димитров пък не може да бъде постановена осъдителна присъда, защото досъдебното производство е било водено повърхностно.

Така подсъдимите Павел Павлов, Никола Николов, Ангел Иванов, Михаил Дяков, Петър Сюлейменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров бяха напълно оправдани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?