Тол системата може да не тръгне и на 1 март 2020 г.

Пътните знаци за начало и край на населените места са грешно поставени, дигиталната карта не е готова

Тол системата може да не тръгне и на 1 март 2020 г.

Има риск тол системата, която премиерът Бойко Борисов обяви за "печатница на пари", да не тръгне и догодина. В същото време правителството раздаде авансово над 1 млрд. лв. от бъдещите ѝ приходи за изграждането на магистрали и скоростни пътища. 

Стартът на тол системата вече беше отложен от 16 август 2019 г. за 1 март 2020 г. Причината е, че все още не се знае какъв ще е обхватът на платените пътища и таксите за тях. А сега се оказва, че и нормативно държавата не си е свършила работата с промени в наредби съгласно изискванията на закона. Не са готови и дигиталните карти за таксуване. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова до депутатите от БСП Георги Свиленски, Димитър Данчев и Любомир Бонев.

Несъответстващи пътни знаци

Дигиталната карта за таксуване на камионите и автобусите все още не е готова. Причината за това се оказват поставените пътните знаци за начало и край на населеното място (Д11 и Д12).

Направена проверка на терен установила, че голяма част от тях се намират на места, които не съответстват на действащия общ или подробен устройствен план, се казва в отговора на министър Аврамова.

Тя уверява, че е създадена необходимата организация за определяне точното място на пътните знаци и те да бъдат поставени където трябва.

Въвеждане на нови пътни знаци за тола

Освен това предстои да се въведат нови пътни знаци, за които ще се изисква плащането на е-винетка или тол такса.

За целта е предприета промяна в Наредба №18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци.

"Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса и съответно имат отношение към цялостната организация по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси", се казва в отговора на Аврамова.

Промените в наредбата за пътните знаци бяха публикувани на 9 септември и тепърва предстоят да бъдат приети. След това ще трябва да се обяви поръчка за изработването им. Към момента регионалното министерство няма яснота колко пари ще са нужни за това, защото не знае обхвата на платените пътища за тировете.

Кабинетът е на ход

Той трябва да бъде одобрен от Министерския съвет, както и таксите за ползването на трасетата. Едва след това пътните знаци ще могат да бъдат поставени на място, а платените участъци ще могат да бъдат нанесени и върху дигиталната карта за електронно таксуване. Тогава тя ще бъде предадена на националните и европейските доставчици на услуги на база изминато разстояние, които имат договор с АПИ, става ясно от отговора на регионалния министър.

Към момента проект на дигитална карта с тестово покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на тол системата към министъра на регионалното развитие.

Поради липсата на дигитална карта тестът на тол системата от камионите и автобусите се прави само с маршрутни карти от 16 август. Това крие риск, защото международните превозвачи предпочитат да използват бордови устройства и тракери.

"Капш" все още не е започнала да преоборудва 95 рамки

Освен тези проблеми, изпълнителят на тол системата австрийската фирма "Капш" все още не е започнала преоборудването на 95 съществуващи рамки по пътищата, през които ще се засича тол таксуването. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на регионалното развитие до медиите.

Съгласно договора "Капш" трябва да ги дооборудва до 9 февруари 2020 г. От тези 95 трафик рамки около 50 са на автомагистрали. Това означава, че тестването на самата система не е в пълен обхват.

Възможно е австрийската фирма "Капш" да се бави с оборудването на рамките, защото те не отговарят на определени изисквания, както е заложено по договор. Отговорност на държавата е да ги изпълни, като например да има електрическо захранване.

В прессъобщението на МРРБ няма информация колко от т.нар. пътни кантари, които се монтират в пътното платно и имат за цел да претеглят в движение тежестта на автомобила, са монтирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес