Тол системата се отлага за след местните избори

Тарифите ще се обсъждат след евровота, законът спешно ще се промени

Тол системата се отлага за след местните избори

Правителството ще изчака да отминат европейските и местните избори, за да въведе реално тол системата за автомобилите над 3.5 тона. Така най-рано от ноември ще започне да се плаща за изминато разстояние от тировете.

Съгласно Закона за пътищата тол системата трябваше да започне да функционира от 16 август. Това обаче няма да се случи и законът ще бъде променен в спешен порядък.

Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов с превозвачите в четвъртък. На нея присъстваха още регионалният министър Петя Аврамова, заместникът ѝ Николай Нанков, който отговаря за въвеждането на тол системата, и министърът на финансите Владислав Горанов.

Държавата и бизнесът се разбраха от 16 август да започне реалното тестване на тол системата. За целта в камионите и автобусите ще бъдат монтирани бордови устройства. Тестовият период ще продължи около три месеца, през които превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да плащат винетка, каза Аврамова.

Платените пътища

Няма разбирателство между бизнеса и държавата за обхвата на платените пътища и тарифите за преминаване. Преговорите по тези въпроси ще продължат, първите срещи са още в петък, каза Аврамова.

Предложението на държавата е 10 800 км магистрали и републикански пътища първи, втори и трети клас да влязат в обхвата на тол системата. От тях 2300 км първоначално ще са с нулева ставка, т.е. за тях няма да се плаща, защото не са в добро състояние. Работна група е направила карта, в която са обозначени пътните участъци с нулева ставка.

Бизнесът иска да се плаща само за магистрали и първокласни пътища, които са част от европейската транспортна мрежа (TEN-T).

Тарифите

Ще има и промяна в тарифите, като новото предложение на бизнеса ще бъде представено от Министерството на регионалното развитие след евроизборите на 25 май, стана ясно от обясненията на Аврамова.

За края на месец май ще бъде свикан и вече конституираният Обществен консултативен съвет по въпросите на тол системата към МРРБ. На него в по-широк формат ще бъдат представени нови варианти на тарифите и обхвата на тола в България, каза Аврамова.

Първият предложен от МРРБ вариант бе най-консервативният, с най-високите цени за превозвачите. Те варираха от 5 до 95 ст./км в зависимост от превозното средство, неговата екологичност и класа пътища. Очакванията на бранша са тарифите да бъдат понижени.

Системата е недофинансирана с 600 млн. лв.

Целта е приходите от тол таксите и електронните винетки да надхвърлят над 1 млрд. лв. годишно. Те ще се инвестират в изграждането на нови магистрали и скоростни пътища и в ремонт на старите.

В момента недостигът за поддържането и изграждането на пътища е около 600 млн. лв. годишно, каза Аврамова.

От винетки през миналата година бяха събрани около 370 млн. лв. За тази година в бюджета е заложен приход от 200 млн. лв., който беше почти изпълнен още в края на април.

"Всички сме "за" въвеждането на системата. Всички се обединихме около това, че българските пътища имат нужда от средства, за да бъдат ремонтирани, и всички български граждани, включително превозваческият бранш, да разполагат с добри пътища, по които да пътуват. Затова е необходим много по-голям ресурс от този от винетни такси. Приходите от тях са от порядъка на 370 млн. лв." каза Аврамова.

Тя вярва, че в конструктивен диалог ще се намери най-доброто решение, така че и браншът да бъде конкурентоспособен и да се развива, и в бюджета да има повече средства за пътища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?