Тол системата за камиони и автобуси тръгва на 6 януари

Към момента само ИТС и "Конкорд" могат да продават бордови устройства

Тол системата за камиони и автобуси тръгва на 6 януари

Тол системата за платено преминаване по републиканските пътища от камиони и автобуси на база изминато разстояние ще заработи на 6 януари 2020 г., а не от 1 март догодина. Това стана ясно от разговор между премиера Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на последното за тази година заседание на правителството.

В типичния си стил Борисов дава нареждане, че "тол системата трябва да работи от 15 януари, никакъв март". Аврамова му отговаря, че ще тръгне още на 6 януари. На това той със задоволство казва: "Добре, изненадайте ме".

"Само на ГКПП "Капитан Андреево" минават 1300 - 1500 тира на ден. Минават България за 10 лева. По празниците са стигнали 2000. И смачкват мантинелите, смачкват магистралите. И ние, вместо да имаме пари да ги ремонтираме, продължаваме да си слушаме. Когато накараш някого да си плати за дадена услуга, никога няма да е доволен", коментира Борисов.

Той е наясно, че срещу въвеждането на тол системата ще има недоволство, но "стартирането ѝ е задължително".

"Няма държава, която да не го е направила това. Още повече ние казваме, че е за някои от магистралите и основните пътища. Който иска, може да кара по страничните пътища", каза още Борисов.

Преди Коледа правителството прие тарифите за 6050 км републикански пътища – магистрали, първи и втори клас. Те варират от 2 ст./км до 36 ст./км в зависимост от вида на превозното средство, екологичността му и класа пътища. Единствено камионите до 12 тона ще плащат една и съща тол такса за магистрали и пътища първи и втори клас.

Очакванията са въвеждането на тол таксите да оскъпи основните хранителни продукти с до 2 ст./кг/л и да доведе до поскъпване на цените при автобусните билети с между 5 и 96 ст.

Планираните приходи в бюджета за 2020 г. от новата тол система, която преди време Борисов нарече "печатницата на пари", е 450 млн. лв.

Към момента единствено компаниите - "Интегрирани трафик системи" (ИТС) и "Конкорд смарт инфраструктура", могат да доставят услуги за събиране на платените пътни такси и да продават GPS тракери.

На три компании пък пътната агенция даде право да доставят данни от GPS позиционирането на превозните средства. Това са "Тол БГ" ЕООД, "Дак-22" ЕООД е "Локатор БГ" ООД.

Междувременно пътната агенция съобщи, че от 31 декември 2019 г. до 16 януари 2020 г. електронна винетка ще може да се купи до 7 дни преди датата на активирането ѝ.

Промяната в срока за отложена покупка от 30 на 7 дни е временна и се налага заради внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси във връзка с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона, се казва в съобщението.

След 16 януари ще бъде възстановена възможността за предварително купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на активирането ѝ както за леките, така и за тежкотоварните автомобили, както е било досега.

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси с тегло над 3.5 тона, които искат да се възползват от максималния 30-дневен срок за отложена покупка на месечна винетка, могат да направят това на 30 декември 2019 г., тъй като за тях най-късно от 1 март 2020 г. се въвежда тол таксуването.

От 31 януари 2020 г. за тях ще бъде преустановена продажбата на месечни винетки, казват от АПИ.

След старта на тол системата за тежкотоварните автомобили също ще може да се предплаща пътна такса чрез маршрутна карта. Тя ще може да се купи до 7 дни предварително от регистрирани потребители (регистрацията е чрез електронна поща през платформата за купуване на маршрутна карта) или два дни предварително от нерегистрирани потребители (за днешния или до 23:59 часа на утрешния ден).

Споделяне

Още от Бизнес