Тол-такси ще заменят винетките след 2017 г.

Тол-такси ще заменят винетките след 2017 г.

Винетките ще бъдат заменени от тол такси за ползване на републиканските пътища най-рано през 2012 г., обяви Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура".

 

България ще избере най-вероятно електронна GPS система за тол такси, каза Лазаров. Другите варианти са пропускателни пунктове с бариери, където се плаща такса за преминаване по магистралата или телепас – електронно устройство подобно на винетка, само че вътре с чип, което се залепва на предното стъкло и при преминаването на портална рамка се теглят пари.

 

Работна група на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трябва да избере консултант, който да избере най-добрият вариант за страната ни.

 

След 2 години се очаква да заработи тол системата първо за транзитно преминаващите товарни превози, каза Лазаров. По думите му след това е локалният товарен трафик, а леките коли ще се оборудват с такива устройства последни.

 

Стратегията за платени пътища може би ще влезе у нас след пет, шест години, прогнозира Лазаров.

 

Колите, които се движат без винетка в България са между 5 и 7%, посочи шефът на АПИ.

 

За трета поредна година цените на винетките няма да се променят и стикера за за леките коли остава 67 лв. за година, 25 лв. - за месец и 10 лв. - за седмица.

Още по темата
Още от Бизнес