Тол таксите ще се събират със сателитна система, а не с бариери по магистралите

Казусът с пътищата и винетките е като яйцето и кокошката, смята министър Павлова

Министър лиляна Павлова, сн. БГНЕС

Със сателитно базирана система, а не с бариери по магистралите ще се събират тол таксите от 2017 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Тя посочи, че казусът с по-добрите пътища и по-скъпите винетки е като този с яйцето и кокошката – или събираме по-високи такси и поддържаме пътната мрежа, или не.

Министър Павлова разясни строителните планове за изграждането на магистралите и готовността за зимното поддържане на пътищата.

"С магическа пръчица няма как"

"С магическа пръчица няма как" да бъде въведена тол системата, каза министър Павлова по повод критиките, че у нас все още не се плаща за изминато разстояние, а се вдига цената на винетката.

Плановете на правителството са от 2017 г. да се въведе електронна винетка за леките коли до 3.5 тона и тол такса за тежкотоварните, припомни регионалният министър.

Според нея въвеждането на тол системата "не е толкова просто", защото "не е пет бариери" на пътя, колкото са магистралите.

"България няма са слага бариери на пътя", а сателитно базирана GPS система, която ще позволи плащане чрез sms, онлайн, и touch screen устройства на бензиностанциите и на митнически пунктове", обясни Павлова.

За да започне да работи тази системата е необходимо да се разработи софтуер, който да се свърже със сателита, който ще следи движението на превозните средства. Освен това трябва да се поставят рамки и камери, да се оборудват устройствата и да се свържат със системите на МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", посочи министър Павлова.

Преди това трябва да се проведе успешно процедурата за избор на изпълнител. Планирано е това да стане през следващата година и, ако няма обжалвания, от 2017 г. тол системата да може да се въведе пилотно, каза Павлова.

Тя уточни, че за леките автомобили до 3.5 тона ще се въведе електронна винетка, защото е по-евтина за тях.

От 2016 г. годишната винетка за леките коли поскъпва от 67 лв. на 97 лв., като повишението ще се използва за ремонта на пътищата. Имаме 40 000 км пътища, като половината са безплатни общински, а останалите - републикански, които от 2004 г. са на винетна система, по която се плаща за време.

Пътният данък, който се събира у нас, се плаща на общините и не се използва за ремонта на републиканските пътища, обясни Павлова.

За да започнат да се ремонтират пътищата, които не са пипани от 40 години, и да се поддържат в добро състояние, са необходими около 600 млн. лв. годишно, докато сега приходите са около 200 млн. лв. годишно, напомни Павлова.

По отношение на протестите срещу увеличаването на цените на винетките тя каза, че има хора, които искрено протестират, но има и дежурни, които са на всеки протест и примерът с поршето, даден от премиера Борисов, е илюстрация за това.

Павлова обясни, че построените през последните години близо 300 км нови магистрални участъци са изградени със средства от европейските фондове, които финансират само ново строителство, но не и ремонти.

Ремонтите и поддръжката трябва да финансираме сами и това налага увеличаването на приходите, каза министърът. Тя пресметна, че след повишението на цената на годишната винетка за леки автомобили средният разход на месец ще бъде 8 лв. за тези, които си купят годишен стикер.

"Зимата не ни изненада нас, а тираджиите"

"Нас не ни изненада зимата. Изненада ги тираджиите, които не си слагат гуми", каза министър Павлова по повод готовността за посрещането на първия сняг.

Тя обясни, че блокирането на магистрала "Хемус" при падането на първия сняг преди дни е предизвикано от гръцки тираджия, който карал "по галоши". Транзитно преминаващите тирове масово са без гуми, каза Павлова.

3300 са машините, които са нужни за почистване на републиканската пътна мрежа през зимата. В готовност вече са 2800 машини, останалите са все още на обектите и строят.

Те са разположени в 250 опорни пункта по цялата страна и разполагат с два часа преди да започне снеговалежът да се подготвят, каза Павлова.

Строежът на "Хемус" тръгва най-рано през 2017 г.

Изграждането на продължението на магистрала "Хемус" между София и Варна ще тръгне най-рано през 2017 г., стана ясно от обясненията на Павлова.

На 7 декември предстои да бъдат отворени ценовите оферти за два лота от 30 км от магистралата между Ябланица и разклона Плевен/Ловеч.

За първата обособена позиция от Ябланица до разклона за Луковит най-много точки при отварянето на техническите предложения получи обединение "АМ ХЕМУС ЛОТ 1" – 87.86 т. Водещ партньор в обединението е "Джи Пи груп", която се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. В него влизат още "Конструксионес табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД и "Трансконсулт-22" ООД.

Втори в класирането засега е обединението "Хемус Ябланица" между "Трейс груп холд" на Николай Михайлов и "Станилов" с 84.29 точки за техническата оферта.

Цената ще е решаваща за избора на крайния победител. Прогнозната стойност на 23-километровата отсечка е 168 млн. лв. без ДДС.

За втората обособена позиция от Луковит до разклона Плевен/Ловеч победителят най-вероятно ще бъде обединение "ПСТ Хемус 2", което получи почти максималните 97.86 точки от възможни 100. Останалите кандидати са на солидна дистанция след него. Прогнозната стойност на 36-километровата отсечка е 266 млн. лв. Водещ партньор в обединението е "ПСТ груп", която в сектора от две години се свързва с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, които придобиха холдинга от Васил Божков. Останалите фирми в обединението са "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели".

В крайното подреждане техническата оферта тежи с 25%, а цената – с останалите 75%.

Изграждането на тези два участъка ще може да започне най-рано през 2017 г. и да бъдат завършени до 2020 г, ако преминат успешно процедурите по отчуждаване на терените, през които ще преминава трасето, каза Лиляна Павлова.

По отношение на заложената индикативна стойност от 250 млн. лв. за изграждане на тунел "Железница", част от лот 3.2 на автомагистрала "Струма" министърът обясни, че тя е максимално висока, тъй като в нея са включени и всички непредвидени разходи, които могат да възникнат при реализацията на проекта.

Договорът с избрания изпълнител ще бъде сключен за инженеринг. Това означава, че той ще трябва да допроектира проекта, да построи магистрален участък с дължина 3 км, две отделни тръби на тунел в скалата с дължина 2 км и няколко мостови съоръжения, обясни Павлова.

"Не трябва да драматизираме относно цената, защото много често сме обвинявани, че възлагаме евтино", каза регионалният министър.

От цялата магистрала "Струма" остава само да се избере строител на отсечка от 20 км през Кресненското дефиле, за която вече беше взето решение да се изградят къси тунели и виадукти на две нива, вместо дългия тунел, припомни Павлова.

За другите два участъка от магистрала "Струма" вече има избрани изпълнители. 17-километровия участък от Благоевград до Крупник ще се строи от българско обединение начело с благоевградската "Агромах".

Другата отсечка - от Кресна до Сандански - ще се строи от обединение между "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Пътстрой 92", които изградиха и лота между Дупница и Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от България