Толерансът за кола без винетка приключи

Виртуалните стикери вече се продават на 6000 места

Толерансът за кола без винетка приключи

Толерансът за управление на автомобил без електронна винетка приключи. От сряда тол и пътната полиция ще налагат санкции на водачите на пътя, които нямат виртуален или валиден хартиен стикер.

По закон всички шофьори, които ползват републиканските пътища, трябва да са с платена пътна такса, каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в понеделник. Няма причина някой да се движи без платена винетна такса, допълни тя.

Около 6000 са вече точките, от които могат да се купят електронни винетки, каза регионалният министър. 

Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и "Лукойл", посочиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност над 15 млн. лв.

От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове.

От 1 януари 2019 г. няма годишни винетки за тежкотоварни автомобили, заради предстоящото въвеждане на тол за изминато разстояние от 16 август 2019 г. Най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечната и цената ѝ е от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.

Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.

Водачите с хартиени винетки трябва да са спокойни – стикерите им важат до изтичане на тяхната валидност, но трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила, напомнят от АПИ.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?