Толкова дълго застудяване у нас не е имало от 30 години

Ски сезонът ще продължи поне до Великден

Снимка: БГНЕС

Толкова продължителни студове не е имало в България от поне 30 години, коментира климатологът Георги Рачев в понеделник пред БНТ. Той определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална" и обясни, че причината за това е точно продължителността на студа.

"В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11.5 градуса. В София има повече от 60 часа, в които температурата не се качвала над -10 градуса", каза той.

По думите му за българския климат това не е често срещано явление. "Това може да се усети веднъж на 30 години, а с този вятър усещането за студ просто е феноменално", допълни климатологът.

Георги Рачев каза, че очакванията са вятърът в Североизточна България да стихне, но след това идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. Това ще донесе нови сноговалежи в Източна България и Родопите.

"В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и в сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден ще се карат ски", прогнозира Рачев.

В случая обаче има и добра новина – няма да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда.
В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?