Тома Биков: Кабинетът остава на власт, ако не събере 160 гласа за ВНС

Тома Биков: Кабинетът остава на власт, ако не събере 160 гласа за ВНС

Ако събере необходимите 160 гласа за свикване на Велико народно събрание, правителството ще подаде оставка и ще се отиде на избори, които може би ще се изтеглят с 1-2 месеца назад. Ако не се съберат 160 гласа, правителството ще доизкара мандата си, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в неделя пред БНР и повтори тезата на управляващите, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори, каквито иска продължаващият над два месеца протест.

Към момента не изглежда възможно ГЕРБ и "Обединени патриоти" да мобилизират 160 депутатски гласа за свикване на ВНС, тъй като БСП и ДПС се обявиха против нова конституция и ВНС. Но пък внесения от управляващите проект за конституция им осигури поне два месеца протакане за обсъждането ѝ и именно това, според повечето наблюдатели, е бил главният мотив на предложението. Премиерът Бойко Борисов обяви преди месец, че ще подаде оставка, ако се стигне до свикване на ВНС, определяйки предлаганата нова конституция като ключ за "рестарт" на държавата.

"Една оставка крие рискове за икономическата ситуация в страната, която ще се усложни, при положение, че няма да бъдат приети актуализация на настоящия бюджет, нов бюджет за следващата година. Никакви гаранции няма, че след избори ще има бързо съставяне на правителство или изобщо съставяне на правителство", заяви Тома Биков и добави:

"Нормалната ситуация е едно правителство да завърши мандата си, след което да отиде на избори. в настоящия случай става дума дали изборите да са декември, или да бъдат март месец".

По думите му позицията на ГЕРБ се формира от желанието в следващите месеци, до Коледа, да бъде подготвена следващата финансово-икономическа година за всички граждани:

"Хора останаха без работа още това лято, всички те трябва да могат да разчитат на държавата и през следващата година, независимо кой ще бъде на власт".

Във връзка с огласените социологически проучвания, представящи отлив от подкрепа за ГЕРБ, Биков коментира, че ситуацията е много динамична и съвсем не е сигурно, че и на изборите картината ще е такава.

"ГЕРБ е партията на бъдещите кметове, а на Цветан Цветанов оставяме бившите", коментира депутатът появилите се информации за интерес от бивши кметове от управляващата партия към формиращата се нова политическа формация на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България