Тома Биков: Предсрочни избори не са вариант

Тома Биков

"Имаме ясни аргументи защо изборите не трябва да се проведат четири месеца по-рано. Тези месеци ще са с висока икономическа и социална цена за цялото общество". Това каза пред БНР в неделя депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му без парламент не може да се гласува нито една икономическа или социална мярка в ситуация с кризата заради коронавируса.

"Освен това президентът не може да провежда диалог между основни политически сили. Това означава, че служебното правителство ще е вземане на властта по нелегитимен път... Президентът е част от опита да се предизвика политическа криза", каза Биков.

В подкрепа на тезата си той изнамери и европейски аргумент: "В Европа има тежки преговори, свързани с възстановяване на икономиките. Тези пари ще влязат в българската икономика под формата на инвестиционни проекти. Това е сложна административна задача. Няма да се харчат ей така. А тези пари ще ни помогнат да преодолеем икономическите предизвикателства. Едно служебно правителство само докато се ориентира в ситуацията, ще му свърши мандатът... Става въпрос за време".

Според депутата от ГЕРБ обаче и т.нар. експертно правителство не е вариант.

"Експертно правителство, аз го наричам неполитическо, към което партиите имат формален ангажимент, а не истински, означава, че се връщаме към неуспешните формули на правителствата на Любен Беров и на Пламен Орешарски", каза депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?