Тома Томов за агентурното си минало: Нямам и един донос срещу колеги

Тома Томов, сн. БГНЕС

Журналистът и кандидат-депутат от БСП Тома Томов призна, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност, но отрече да е писал доноси. "Това, което правех, е факт. Когато отидеш в чужбина, аз пътувах непрекъснато в чужбина, като се върнеш, те те питат с кого си се срещал. Аз никога не съм бил в разузнавателна школа, не съм бил човек, който да изпълнява разузнавателни поръчения… Казваш с кои хора си се срещал и какво си си говорил с тях. В живота си аз нямам един донос срещу мои колеги, никой и не ми е искал такова нещо", заяви той в неделя пред бТВ.

Тома Томов, който е известен с интервютата си с редица световни лидери и документални филми по БНТ, а в периода 1986-1989 г. е външнополитически наблюдател във в. "Труд”, бе разкрит от Комисията по досиетата като агент/секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС от 1970 г. по линия на секретния щат под псевдонима "Тодоров".

В отговор на въпрос той заяви, че не е разсипвал човешки съдби: "Как точно ще стане това, да разсипя човешки съдби? Аз, за разлика от вас, горе-долу на 30 години бях звезда №1, защо трябва да се занимавам с каквито и да е интриги? Аз съм половин век пред нацията. Всичко, което съм правил, е налице. Това е факт".

Той внесе уточнение и по повод твърденията, че баща му е бил началник в концлагера в Белене, където са лежали хиляди политически затворници по времето на тоталитаризма. Журналистът каза, че това не е истина, а всъщност баща му за кратко е ръководил затвора за криминални престъпници в Белене.

На парламентарните избори на 26 март Тома Томов ще бъде водач на листата на БСП в Благоевград.

Аз не съм политик, с Елена Йончева и Иво Христов сме от гражданската квота, не сме партийци, каза той пред бТВ.

И разказа, че лично лидерът на БСП Корнелия Нинова го поканила в листите на БСП. Това станало през лятото, но той отказал. Сега обаче приех, защото Румен Радев спечели президентските избори, не вярвах, че ще успее, уточни журналистът.

Споделяне

Още по темата

Още от България