Томас Лафчис е бил агент на бившата Държавна сигурност

Бившият вратар и президент на футболен клуб "Левски" е сътрудничил на Държавна сигурност като агент от 1980 г. Това стана ясно от проверката за принадлежност на комунистическите тоталитарни служби на Комисията по досиетата на кредитните милионери с дългове към банка "Биохим".

С нея бяха обявени имената на 35 кредитни длъжници към банка „Биохим” с дългове от над 1 млн. неденоминирани лв. от общо 348 лица с такива задължения към кредитната институция.

Томас Лафчис (1958) е проверен в качеството му на съдружник и член на общото събрание на фирмата-длъжник "Ратола моторс” ООД.

Според Списъка на БНБ по Закона за информация относно необслужвани кредити от 1997 г. дружеството, в което фигурира Лафчис е длъжник към "Биохим” с два кредита на обща стойност 464 млн. неденоминирани лв.

Според изнесената от Комисията по досиетата информация Лафчис е вербуван от Първо главно управление на ДС през 1980 г. като агент под псевдонима "ВИСОКИЯ”. Според огласените данни (вероятно след завръщането му в България през 1989 г., бел. ред.) той е бил прехвърлен като агент на Софийско градско управление на ДС. Работното му дело като агент е прочистено, но в личното има сведения за дейността му от водещите му офицери и разходни документи.

По всяка вероятност вербовката му е свързана с факта, че през 1981 г. Лафчис става вратар на гръцкия футболен отбор "ОФИ” Крит, където играе до 1983 г, пише специализираният сайт desebg.com.

Това се потвърждава и от факта, че по същото време водещ офицер му е оперативният работник от Първо главно управление (ПГУ) на ДС Иван Генев. През периода 1976-1978 г. Генев работи в резидентурата в Атина под прикритието на завеждащ консулската служба при българското посолство.

През 1983 г. е преназначен в отдел 02 на ПГУ „Гърция” и е изпратен като вицеконсул в Генералното консулство на НРБ в Солун, където работи до януари 1988 г. През 1985 г. той е един от двамата офицери, извършили кражбата на оригинала на "История славянобългарска” от българския манастир "Св. Георги – Зограф” в Света гора, осъществена като строго секретна операция с кодовото название "МАРАТОН”.

През 1983 г. Томас Лафчис подписва договор за 2 години с гръцкия „Панатинайкос”. В периода 1985-1987 г. играе в Белгия, а след това отново за „ОФИ” Крит до 1989 г., когато слага край на спортната си кариерата. В периода 1991-1999 той е президент и собственик на „Левски”.

Огласяването на Лафчис става, след като миналата седмица Комисията по досиетата разкри агентурната принадлежност към ДС на бившия футболист на ЦСКА и бивш треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков в качеството му на кандидат за народен представител в 43-то Народно събрание, издигнат от партия "Движение 21" на Датяна Дончева.

Сред другите обявени сътрудници, кредитни длъжници към "Биохим”, са лица в ръководствата на фирми като "Месокомбинат Враца” АД, "ЗММ София” АД, „Алумина” АД, "Автосервиз Варна” АД, "Автотрейдс” ООД и фалиралата "Балканска универсална банка” АД.

Споделяне

Още от България