Томислав Дончев: Атаката срещу НАП цели да разклати правителството или държавата

снимка БГНЕС

"Ако (източването на данните от НАП) е организирано от страната, това има за цел да клати правителството. Ако е организирано отвън, има за цел да се клати държавата". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в събота пред бТВ успешната хакерска атака срещу Националната агенция по приходите.

Допреди няколко седмици Дончев отговаряше за въвеждането на електронното правителство, но предаде ресора на Марияна Николова.

"Това, което се е случило, е много тежък инцидент. От категорията на най-тежките е. По-лошо би било само, ако някой бе заличил или променил данните", каза Дончев. Той обясни, че не би искал да прави прибързани констатации, но всичко, което се случва, го кара да мисли по този начин.

"За това не се говори, но това не е единствената атака през изминалата седмица", каза вицепремиерът. Дончев обясни, че са правени одити и тестове на всички критични системи.

"Но едно е данните да се съхраняват за вътрешно ползване, друго е да се ползват за външен достъп за електронни услуги на гражданите. Това ги прави много уязвими", коментира вицепремиерът. По думите му през последната седмица 4 или 5 институции са били обект на опити за пробив.

Той каза, че е проверил дали данните му са изтекли от НАП и резултатът е показал, че има "фрагментарна информация" за него.

"Това, което присъства е, че съм свързано лице със сина си, както и ЕГН-то ми. Мисля, че има данни за боновите ми книжки от масовата приватизация", обясни Дончев.

По думите му, от тук нататък първото най-важно е да се направи анализ на изтеклите данни, да се анализира потенциалът на информацията. Освен това той подчерта, че държавата дължи отговори, защото хората са притеснени дали някой няма да злоупотреби с данните им. "Трябва да върнем доверието на хората в електронните услуги. Кой колкото е виновен (за пробива в НАП), ще си понесе вината", допълни Томислав Дончев.

Според него, един от изводите е от хакерската атака е, че държавата трябва да харчи повече пари за киберсигурност. В момента се отделя бюджет от около 5 млн. лв. годишно за киберсигурност за системите на държавната администрация, което е недостатъчно.

"Ще трябва да инвестираме повече", допълни вицепремиерът.

Споделяне

Още от България