Томислав Дончев: Битката е да загубим възможно най-малко евросредства

Томислав Дончев: Битката е да загубим възможно най-малко евросредства

"Прежалени пари няма, но ако преди битката е била да няма загубени средства, сега тя е тези средства да са по-малко."

Така вицепремиерът по управление на средствата от ЕС и икономическата политика Томислав Дончев коментира в събота ситуацията с европейските фондове пред Дарик радио.

По думите му има огромен риск от загуба на средства по европейските оперативни програми. Той обясни, че целта за годината е била да бъдат платени около 400 млн. евро и част от тях ще бъдат загубени. Доначев обаче отказа да уточни на колко ще възлиза тя.

"Ако коментираме оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони числото е буквално ужасяващо", каза лаконично Дончев.

"Програмният период 2007-2013 г. приключва до края на 2015 г. Реално плащанията ще бъдат допустими до края на следващата година. Всяка година има т.нар. годишна цел – обем средства, които трябва да бъдат платени. Ако държавата е платила по-малко отколкото е посочила, разликата между това, което е платила, и целта се отписва или това е така наречената автоматична загуба на средства", обясни вицепремиерът.

Дончев добави, че за по-малко от 30 работни дни не може да бъде компенсирана цяла година. По думите му до момента платените и възстановени средства от Европейската комисия са малко под 4 млрд. евро, от които пред последната година са платени малко под 1 млрд. евро без Програмата за развитие на селските райони.

Томислав Дончев прогнозира, че тази година брутният вътрешен продукт на страната ни ще възлезе на 81 млрд. лева. "У нас държавата разпределя под 40 на сто от БВП, а в страните в Скандинавието например държавата управлява над 60 на сто от БВП. В добра година европейските пари са не повече от 10 на сто от публичните разходи", обясни Дончев.

По повод социалното фокусиране върху европейските средства той обясни, че евросредствата са огромна част от парите за публични инвестиции особено за публична инфраструктура – "вероятно около две трети инфраструктурните подобрения, ново строителство в България се правят с европейски средства".

Освен това фокусирането Дончев отдава на "стари травми" от отминали години – "да не ни отнемат нещо, на което имаме право заради наши грешки". Според Дончев това са и пари, с които трябва да бъдем много предпазливи, защото те са мерило доколко сме се превърнали в европейци.

Дончев сподели, че от години е разтревожен от различното третиране на парите от българския бюджет и на европейските средства.

"От години говоря за нещо, което за съжаление се случва твърде бавно – ефектът на заразата в добрия смисъл, т.е. тези по-високи стандарти, които имаме при управлението на европейските пари да се прехвърлят или да заразяват управлението на държавните пари. Това се случва, но с темпове, много по-бавни от желаното", обобщи Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес