Томислав Дончев: ДСБ не застрашава управлението, но излизането им от властта е проблем

Томислав Дончев

Стабилността на правителството няма да бъде застрашена, ако партия ДСБ не подпише анекса към коалиционното споразумение. И все пак “проблемът с излизането на ДСБ в опозиция не може да бъде пренебрегнат“. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в сряда пред БНР.

Според него всеки компромис има граници, но едно предизвикване на предсрочни избори не би било в интерес на държавата.

“Когато говорим за политически интереси или тяснопартийни по-скоро, може би най-добрият вариант би било да има парламентарни избори на есен. Това обаче силно противоречи на чисто прагматическите изисквания от какво има нужда държавата“, обясни Дончев.

Въпреки това обаче проблемът с излизането на ДСБ в опозиция не може да бъде пренебрегнат, “доколкото става дума за част от по-голямата управляваща коалиция“, каза той.

От друга страна според него към момента ходът на ДСБ не нарушавал стабилността на кабинета, този политически знак на изисквал внимание.

Поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев Дончев определи като опит да влезе в ролята на морален императив. "Това е опит да влезеш в ролята на морален императив. Но такава отговорност се носи тежко, ти трябва да си на такава висота, че никой да не може да формулира укор към теб. Много интересна игра", каза той.

Според него версията на премиера, че с излизането на ДСБ в опозиция Кънев сложил начало на кандидат президентската си кампания, изглеждала много веорятна.

"Ако ГЕРБ беше подкрепила по-радикална версия на промени в Конституцията, щеше ли да има конституционна и съдебна реформа въобще", попита Дончев и обясни, че в този случай политическите ползи щели да противоречат на практическите резултати. Ако цялата парламентарна група на ГЕБ беше оказала подкрепа, щяха да са 107 гласа максимум, но в този случай реформа нямаше да има, но нямаше да има укори срещу нас, добави той.

Според него приетият вариант е единственият възможен спрямо политическото представителство.

"Ако има нещо хубаво, то е уникалният фокус върху съдебната система. Това се надявам да роди здравословен натиск срещу всички политици реформата да не спира", обясни Дончев.

Дончев обясни също, че стабилността на държавата не трябва да бъде за сметка на реформите.

За да подсили тази си теза вицепремиерът изтъкна, че очаква икономическият растеж тази година да бъде близо три процента.

“По предварителни данни растеж от близо 3 процента, той е няколко пъти по-голям от прогнозирания в края на миналата година. Самата прогноза беше 0,6 процента по прогнозите на Европейската комисия и 0,8 по прогнози от администрацията. Няколко пъти по-голям от предвидения. Разбира се, това е най-високият растеж от години насам, най-високият след началото на кризата. Наред с това е редно да си дадем сметка, че 3 процента растеж е по-добре от 1 или 2 процента и по-добре от нищо, но в никакъв случай не е достатъчно за настигането. България всъщност има задачата да настига по-старите и богати държави-членки“, каза Дончев.

Той посочи още, че новият програмен период за еврофондовете ще започне година по-рано, отколкото предишния, което ще даде възможност за оптимално усвояване на средствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?