Томислав Дончев е обезпокоен от рефлекса ”ще ви изкажа на другарката”

Не отлагаме реформи заради европредседателството, не бих допуснал решение което да застраши планината, казва вицепремиерът

Томислав Дончев е обезпокоен от рефлекса ”ще ви изкажа на другарката”

Българското общество има висока протестна култура и го казвам без ирония. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на екопротестите за Пирин и полицейското недоволство, което беше потушено с допълнителни 100 млн. лева за увеличаване на заплатите в МВР в навечерието на откриването на европредседателството.

”Това, че става по време на една от най-големите срещи, не ми се иска да наричам рекет”, коментира полицейския протест Дончев пред бТВ. По думите му обаче го безпокои рефлекса ”ще ви изкажа на другарката”. ”Ние в ЕС нямаме началници – те не са ни началници, а партньори”, каза Дончев.

”Истина е, че МВР има нужда от пари – и за заплати, и да са мотивирани, съвестни служители. Там има нужда от много реформи, а посоката трябва да е към повече жива сила, повече разследващи полицаи и по-малко администрация”, заяви той.

Дончев увери, че правителството не отлага реформи заради европредседателството, но комбинирането на ангажиментите с рутинната работа ще е предизвикателство. По думите му около половината време на министрите ще отиде в работа и ангажименти свързана с председателството, но реформи не могат да бъдат стопирани за 6 месеца.

По темата за европредседателството той заяви, че му се иска да има адекватни очаквания за него. ”Огромен проблем за мен са свърхочакванията. Да, случва се нещо специално, но ние влизаме в дежурство по график и ни чака работа”, уточни Дончев.


По повод екопротестите той увери, че не би позволил да мине решение, което застрашава Пирин, защото обича планината.

”Обичам го не по-малко от хората, които бяха на улицата и милея не по-малко за гората и планината от тях”, каза Дончев.

”Всичко трябва да става според закона”, каза той и допълни, че протестиращите не протестират законодателството. ”Взето решение за застрояване на Пирин няма.

Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва”, каза Дончев.

По думите втора кабинка може би не би навредила, но хората показват, че се притесняват, че зад това се крие нещо друго. Дончев отрече това да е така.

Вицепремиерът коментира още, че в България има корупция, но не сме държава, която не може да се бори с такава заплаха.

”Начинът на избиране на комисия ”Антикорупция” предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща – публичност на всяко взето решение и разход”, допълни той.

Новите обвинения по ”Кумгейт” Дончев окачестви като липса на идеи и тези от опозицията.

Влизането в чакалнята на еврозоната е тема, по която не трябва много да се шуми. ”Многото приказки могат да попречат на идеята. Парите и банките обичат тишината. България вече има и негативен опит с Шенген. Бидейки изрядна и подготвена може да срещне политически спънки”, обясни Дончев.

Според него има риск Европа да се раздели на страни, които са и не са в еврозоната. България трябва да е част от ядрото.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?