Томислав Дончев: Гнусно е някой да си направи китна къща с публично финансиране

”Президентът не трябва да е лидер на опозицията”

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев се е активизирал преди изборите, коментира вицепремиерът по европейската интеграция Томислав Дончев по повод призива на държавния глава властта да се зарови в офшорки и фирми на политиците.

”Президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата. Безспорно е активизиран преди изборите – от гледна точка на медийно присъствие, реплики – очевидно е!”, каза вицепремиерът пред бТВ.

Дончев допълни, че е съгласен с призива на държавния глава за борба с корупцията по високите етажи на властта. Според него службите се ”ровят” за нарушения и престъпления постоянно.

”Резултатът не е убедителен до момента, това не означава, че в България няма проблем с корупцията и няма злоупотреби. Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен. България има проблем с корупцията”, посочи Дончев.

По думите на вицепремиера, винаги при информация за злоупотреби правителството взима мерки. Той призна, че се случва обаче за нарушения на политици да се разбира от медиите, въпреки превантивните действия.

”Този скандал (Апартаментгейт - бел.ред.) трябва да бъде разплетен докрай, това е от първостепенна важност. Пряк контакт с ръководството на КПКОНПИ нямам,но като гражданин им имам доверие. Аз имам доверие на българските институции. Нека проверяващите да си свършат работата и да се разбере дали има укоримо поведение, както от морална, така и от законова гледна точка”, каза вицепремиерът.

Томислав Дончев заяви, че скандалите покрай земеделския министър Румен Порожанов, свързани с къщите за гости, са неприятни.

”Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата”, добави Дончев.

Вицепремиерът каза, че при доказана злоупотреба с евросредства, сумите ще бъдат събрани от нарушителите. Той добави, че ако една къща за гости не е използвана по предназначение, това е лесно проследимо чрез внесените данъци.

Споделяне

Още по темата

Още от България