Томислав Дончев излезе с концепция за нова икономика

Според вицепремиера сегашният икономически модел бил изчерпан

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев е публикувал в блога си концепция за икономическа трансформация, според която България трябва да направи бърза промяна към "икономика на добавената стойност".

"Бърз и продължителен икономически растеж в следващите десетилетия може да се отбележи само, ако разширим границите на производствените възможности и увеличим потенциала за създаване на допълнителна стойност. С днешните знания за пазари и продукти, с днешната палитра стоки и услуги, с днешните технологии и машини, с днешните работници и техните умения, скоро ще достигнем своя лимит. Това, казано по друг начин, означава да започнем да създаваме нови предимства – чрез политики, които увеличават възможностите за иновации, технологичен трансфер и инвестиции, които подобряват качеството на човешкия капитал", посочва Дончев в експертен анализ, публикуван от негово име.

Според вицепремиера "сегашният икономически модел не може повече да бъде двигател за развитие". Новата икономика трябва да стъпи на други фактори - иновации и технологии, дигитализация, човешки капитал с повишена квалификация и умения, реиндустриализация, увеличаване на добавената стойност в производствата чрез преминаване към нова продуктова структура.

Затова Дончев, който по образование е философ, предлага "превръщане на образованието в реален приоритет", за да има кадрова база, върху която да стъпи новата икономика.

Според концепцията му новата икономика ще включва три основни елемента - "науката, иновациите и технологиите, като стимул за икономическото развитие", "дигитализация на икономиката и индустрията за по-висока ефективност", а също и "нова индустриална инфраструктура за стимулиране на икономическото развитие на цялата територия на страната".

Споделяне

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?