Томислав Дончев: Коалицията не е надхитряване и рязане на баницата

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев обяви, че не приема коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или разрязване на баницата. "От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи", каза Дончев пред Нова телевизия в неделя.
 
"В политиката най-голямо значение имат мисията и целите, не точно службата", коментира още той с уговорката, че не иска да звучи патетично. "Аз не мисля, че имаше много щастливи физиономии, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост. Аз вече съм бил министър, всъщност, съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми няма поводи за ентусиазъм", заяви Дончев.

По повод това, че ГЕРБ оглавява т.нар. ресурсни министерства, той обяви, че смята това за нормално, тъй като "отговорността следва да се носи пропорционално на участието или на подкрепата, отговорността за всичко случило се и всичко не случило се ще падне основно на едни плещи". "Така че е нормално този, който носи отговорността, да има, в крайна сметка, необходимите инструменти да гарантира, че прави това, което иска да прави", допълни вицепремиерът.

Той също очерта като голямата задача оттук нататък пускането на парите по двете спрени оперативни програми – по околната среда и за регионалното развитие. Втората, не по-малка, задача е стартирането на следващия програмен период за финансиране от еврофондовете 2014-2020 година, чиято първа година е почти нулева, а може да има сериозно забавяне и за следващата. "Там ни чакат 7.4 милиарда евро и само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме. В този смисъл ще се въздържа от конкретно число, но категорично трябва да кажа, че малкото оставащи дни до края на годината ще използваме всеки ден и всеки част загубата да бъде по-малка. Най-добрият вариант, много нереалистичен е, изобщо да няма загуба", каза Дончев.

"Аз винаги съм бил пестелив от гледна точка на обещания. Не ми се иска да обещавам някакви конкретни параметри, примерно свързани с европейското финансиране или примерно икономическите параметри за 2015 година. Единственото, което лесно бих могъл да обещая, защото винаги работя, е да дам цялата сила и всички способности, които имам без да се опитвам да звучи патетично4, каза още вицепремиерът.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?