Томислав Дончев: Новият закон няма да изкорени корупцията

"Кум-гейт" е синтетичен скандал, смята вицепремиерът

Томислав Дончев: Новият закон няма да изкорени корупцията

Новият антикорупционен орган няма как да се справи с явлението корупция за няколко месеца, каза в събота пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му се създават свръхочаквания, което само по себе си било опасно. "Нужда от подобен орган има и нужда от подобен закон има. Дали той ще допринесе за борба с корупцията по високите етажи на властта – да. Дали ще има ефект – да. Дали това ще изкорени корупцията по принцип - това вече е илюзия", заключи той.

Относно правомощията на новия антикорупционен орган да иска прилагане на СРС при съмнения за неправомерно обогатяване, Дончев заяви: "По принцип, всеки момент, когато държавата се опитва да пази устоите си, включително случаите, когато тя се бори с корупцията, с криминални престъпления, с тероризъм, тя нарушава нечии права. Всички добре го знаем В крайна сметка, целта на закона нали е да изкорени корупцията. Това няма как да се случи без държавата понякога да влиза в личното пространство”

Според него “цялото правораздаване и репресивната роля на държавата е свързана с ограничаване или отнемане на права”. “По какъв начин иначе да се борим с корупцията. Опитът от последните почти 3 десетилетия показва, че корупцията със заклинания, с декорации до момента не е преборена. Почти няма световно прилаган способ за борба с корупцията, който да не е прилаган в България," каза вицепремиерът.

Не знам дали температурата на политическите страсти се влияе от празничния цикъл, но е нормално предвид топлите, светли, християнски празници да говорим за смирение. Колкото до високата температура, тя се галванизира взаимно, не идва само от едно място. Изпращаме година на "остри политически страсти", каза още Томислав Дончев.

Дончев определи като „синтетичен скандал“ добилия популярност през есента „Кум-гейт“, в който беше замесено името на съпартиеца му от ГЕРБ Делян Добрев. Да се правят графики и да се създават несъществуващи или комични връзки е много близко до хибридната война, заяви той. И продължи за "Суджукгейт: "Не може да очаквате, когато имаш няколко хиляди души актив - общински съветници, кметове, народни представители и така нататък, поведението на всеки от тях да е абсолютно неукоримо и следвайки най-висши морални стандарти. Разликата между нас и другите е, че когато има подобно укоримо поведение, се вземат мерки".

По думите му в политиката трябва да има да има емоции, трябва да има чувство. “Това не е чиновническа работа. Само по себе си, това не бива да ни притеснява. По-притеснителното е, когато се поддържа политически репертоар, който е по същество деконструктивен и отнема възможността да се вземат трудни, понякога непопулярни решения. Дългият режим на инвестиране в подобни страсти прави невъзможно вземането на рационални решения, което би трябва да е целта на политическия процес”, продължи той.

По думите му мораториумът върху нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания е бил опит на правителството да се направи реформа и да се ограничат злоупотребите в здравеопазването. Според него обаче темата не е била достатъчно добре обяснена на обществото и заради това се е стигнало до притеснения сред хората.

В последния си работен ден за годината депутатите единодушно отмениха мораториума,с който през следващата година се спираше изплащането от здравната каса на определени лекарства. Актуализацията на бюджета на касата позволи средства за 32 нови молекули.

"За да вземаш правилни решения в политиката, освен техническото изпитваме на нещата, трябва във всеки един момент да се убедим че притежаваш необходимото доверие. Когато се получи криза на обществото мнение, когато обществото мнение е убедено, че по този начин се ограничават правата на болните, не остава много избор", уточни Дончев.

Споделяне

Още от България