Томислав Дончев: Новият Закон за обществените поръчки ще е прост и разбираем

Свръх приоритет за държавата е да има нов Закон за обществените поръчки (ЗОП) – той трябва да е по-прост и разбираем. Това каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев на дискусия на тема "Предизвикателства пред конкурентоспособността на българската икономика и възможности за модернизация на бизнеса, администрацията и пазара на труда чрез европейските фондове до 2013 година", организирана от "Майкрософт-България".

Работата на ГЕРБ по изцяло нов ЗОП се активизира особено след последния мониторингов доклад на ЕК за България, в който процедурите за възлагане на обществени поръчки и последващия контрол бяха остро разкритикувани. Очаква се проектът да бъде готов до няколко месеца.

Дончев обясни, че ще се опростят процедурите и референтите няма да обикалят по институциите с един и същ документ. Процесът на обжалване също трябва да бъде променен и съкратен, не може процедурата за възлагане по ЗОП на продължава 6 или 7 месеца, каза министърът.

В страната сега има четири паралелни режима за публични доставки, каза още Дончев. Те могат да се възложат след конкурс, след пряко договаряне, след покана и т.н. Това затруднява контролните органи и бизнеса да ползват ясни и точни правила. Задачата ни е в 4 -5 месечен срок да имаме само два режима на публични доставки и те да са по ЗОП, каза министърът.

Всяка информация в системата за поръчки по ЗОП, която не съдържа лични данни, квалифицирана информация и търговска тайна, трябва да е достъпна през интернет, посочи Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?