Томислав Дончев: Няма предпоставка за предсрочни избори

Томислав Дончев: Няма предпоставка за предсрочни избори

"Предпоставка за оставка и за предсрочни избори няма". Това каза в петък пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Протестите в страната са конституционно право на гражданите, стига да не нарушават конституционния ред и да не пречат на тези, които не протестират, каза Дончев. Той се обяви против организирането на "контрапротести" с аргумента, че управляващите са единствените, които нямат право да протестират.

"Всеки опит да се определи протестът с една дума ще бъде неуспешен", смята още той. И призна, че "самата държава имат кусури, които трябва да се оправят".


Единствените, които нямат право да протестират, са тези, които управляват, макар че "ако се обяви подобна мобилизация, може да се направи впечталяващо мероприятие", каза вицепремиерът, очевидно с желание да подчертае силата на ГЕРБ.

Вицепремиерът коментира президентското вето за по-високия данък върху старите коли, Дончев отбеляза, че ако държавата не го въведе "няма да се случи нищо фатално". Очакваните приходи са 20 милиона лева годишно.

"Трябва да проведем сериозен разговор какво правим със свободата на въздуха - искаме ли да въведем мерки, които правят въдздуха по-чист?",добави обаче той. "Данъкът не е само приход, но е стимул".

Дончев припомни, че цените на горивата зависят от международните цени на суровия петрол, от курса на долара - валутата, в която той изключително се търгува - и от търсенето и предлагането на пазара.

Вицепремиерът посочи, че и българските данъчни ставки са по-ниски от тези на редица европейски страни и ако има проблеми в ценообразуването, те се дължат на "дефекти и българският пазар", за отстраняването на които е отговорна Комисията за защита на конкуренцията. Тя прави редовни секторни анализи на цените и ако открие нарушения, има право да налага глоби.

Дончев подчерта, че правителството не може да се меси в този процес. "Не мисля, че една единствена компания контролира 80 процента от акцизните складове", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?