Томислав Дончев: От 15 ноември чиновниците няма да си разменят хартиени писма

Идеята на ВМРО за социална кошница не е ефективна

Томислав Дончев: От 15 ноември чиновниците няма да си разменят хартиени писма

Комуникацията между чиновниците в администрацията от 15 номеври няма да се случва с хартиени писма. Това стана ясно от думите на вицепремиерът Томислав Дончев в петък пред БНТ.

Големите администрации нямат проблеми с електронната свързаност, но някои малки общини и болници ще имат затруднения, каза Дончев. Затова въвеждането на електронна платформа за обществени поръчки ще става каскадно през следващата година - първоначално в централната администрация, после в общините и накрая в най-малките администрации, поясни той.

В отговор на въпрос докъде е стигнала работата по създаването на нов държавен орган по безопасност на движението вицепремиерът съобщи, че има дискусия за това дали това да е консултативно тяло като сегашното с малък секретариат, или да се създаде агенция на подчинение на Министерския съвет с правомощията да предписва на отделните институции какво да правят.

"Ако някой не си е свършил работата в Министерството на вътрешните работи, на регионалното развитие или на транспорта, тя да може да предпише. Дори да каже: Този път е опасен, трябва да го ремонтирате веднага. Да следи какъв е процесът на издаване на шофьорски книжки," даде примери вицепремиерът.

Според него в този случай администрацията няма да се раздува, а ще се вземат служители от други ведомства. До края на годината подготовката на звеното ще приключи, а още идната седмица започва диалог с неправителствени организации, които работят по темата, с искане за мнение и съвети.

Дончев определи като добре звучащи, но не особено ефективни идеите на ВМРО за фиксиран процент печалба за търговците на храни и за диференцирана ставка на ДДС, предлагана от БСП. Когато се направи, единствената разлика е, че търговецът си увеличава печалбата, при потребителя разлика няма, каза вицепремиерът. "Бизнесът като му наложиш ограничение за процент печалба, с по-ловък счетоводител може да прави огромни по обем маневри. Подобно е и с ДДС - шанс за данъчни злоупотреби", добави той.

Споделяне

Още от България