Томислав Дончев предлага основното образование да е задължително

Томислав Дончев

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че е необходима промяна в конституцията, която да разпише, че основното образование в България е задължително.

В момента в основния закон се посочва, че училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително, но няма обвързване с определена образователна степен, която трябва да получи обучаващият се.

"Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука? Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, заяви Томислав Дончев в интервю за бТВ.

По думите на вицепремиера вече е дошъл моментът за доста по-радикални идеи, защото по отношение на образованието българските закони все още споделят възрожденски ценности.

За думите на председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев, че у нас бедни са не само работниците, но и капиталистите, Дончев каза: "България все още има скромен опит с членството в ЕС. На българския предприемач все още мащабите му са дребни. Усещането за бедност идва от това, че ако до вчера сме се сравнявали със себе си, днес се сравняваме с другите – с шведи, австрийци, германци".

Относно новината за преминаването на "Турски поток" през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали България има положително становище от Европейската комисия, той каза, че от много месеци за хъб "Балкан" се водят разговори с ЕК.

"Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета", подчерта Дончев. Според него също така не трябва да се повтарят грешките на "Южен поток".

Още от България