Томислав Дончев: Редно е Борисов да води листа на ГЕРБ

Не вярвайте, че европарите за възстановяване са за чиновници, заяви вицепремиерът

Томислав Дончев: Редно е Борисов да води листа на ГЕРБ

Редно е премиерът Бойко Борисов да води листа на ГЕРБ. "Така е било и е редно да бъде", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ в неделя, като даде да се разбере, че той самият също ще води листа.

Той обаче не навлезе в подробности като обяви, че в момента върви процесът по номинациите в партията. "Той приключва и след това предложенията ще бъдат разгледани и гласувани", заяви Дончев.

Помолен да коментира думите на бившия втори в ГЕРБ и организатор на изборите на партията Цветан Цветанов, че бившият финансов министър Владислав Горанов реди листите на ГЕРБ, Дончев каза, че Горанов има право да реди листи като всеки член на партията.

"Трудно ми е да си представя партньорство, различно от сегашното", заяви той в отговор на въпрос с кого управляващите ще работят за изборите. Предизборно споразумение ще има със СДС, стана ясно от думите му. С "Демократична България" не се водят преговори, декларира Дончев.

Според него "да се водят коалиционни разговори, без да се е произнесъл суверенът, е сметка без кръчмаря". "Редно е първо обществото да покаже каква е подкрепата му за различните управленски програми", заяви вицепремиерът и призова останалите партии да излязат с конкретни предложения.

"Изкуството да се управлява държава е изкуство на съжителството", коментира Дончев.

Рано е да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, заяви още той и определи като странна заявката на Румен Радев, че ще се кандидатира за втори мандат девет месеца преди изборите за държавен глава. Според него това е "маневра в сложните отношения между президентството и БСП", но не обясни каква е целта ѝ.

"Имаме достатъчно личности с подкрепа и опит, които да се кандидатират (за президент)", каза Дончев. Попитан дали може да се издигне жена, той каза, че не е изключено, тъй като е ГЕРБ имат успешни кандидати жени като кмета на София Йорданка Фандъкова.

Попитан дали е редно служителите в НАП да вземат бонуси, стигащи до 4 хил. лв., а хора да не могат да си получат 24-те лева на ден обезщетение заради това, че са останали без работа заради затворените в пандемията бизнеси, Дончев каза, че това е морален въпрос.

"Отвъд политическата интрига, служителите на НАП и предходните години са получавали бонуси и как биха работили, ако сега не ги получат?", попита той и отбеляза, че сега тези служители отговарят и за изплащането на помощите на бизнеса заради коронавируса.

"Аз бонуси не получавам", заяви вицепремиерът и увери, че предоставянето на помощите за бизнеса е ускорено. Той информира още, че българските фирми ще поучат още 900 млн. лв. към вече предвидените 800 млн. лв. в националния план за възстановяване, по който страната ни ще получи от ЕК безвъзмездно 12 млрд. лв.

Той каза, че до дни ще бъде представена осъвременената версия на националния план за възстановяване, който бе силно критикуван от браншови организации, икономисти и анализатори.

"Огромната част от средствата по плана отиват за българските граждани. Не вярвайте, че парите от плана са насочени към държавната администрация", заяви още Дончев и каза, че според него има шанс този план бързо да бъде одобрен от Брюксел и още лятото да започне използването на предвидените по него европейски средства.

Вицепремиерът не смята, че има забавяне на ваксинацията срещу Covid-19 у нас, макар страната ни да е на последно място по имунизацията в ЕС. По думите му това е така, защото повечето страни слагат всички получени ваксини, докато у нас се пази втората доза, за да се инжектира навреме.

Той отбеляза, че малките доставки на ваксините е общоевропейски проблем.

Споделяне

Още от България