Томислав Дончев съветва мостовете да се ремонтират със заеми

Томислав Дончев съветва мостовете да се ремонтират със заеми

Бюджетът и европейските фондове не са единствените източници на средства за спешен ремонт на мостовете в страната и парите може да дойдат от заеми при изгодни лихви от Световната банка или Европейската инвестиционна банка, каза в понеделник пред БНТ министърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

Според него това е добър вариант, тъй като кредитната репутация на България е добра.

Дончев заяви, че пътните съоръжения трудно ще се ремонтират с пари от Оперативна програма "Околна среда". Той разкри, че експертите на Европейската комисия вече са посъветвали България да търси резерви в бюджета на програма "Транспорт". Министърът допълни, че да се пренасочват пари от една европейска програма в друга не като да прехвърлиш пари от една в друга преграда на портфейла.

”Ако успеем да мобилизираме европейските средства за тези ремонти, те ще бъдат под една трета от цялата сума”, каза Дончев. Необходимите суми са над 200 млн. лева за ремонт на пътни съоръжения.

Дончев говори и за строителството на Дунав мост 2 и обясни, че 90% от работата по него е свършена, но остават 10%, които трябва да се постигнат до края на тази година. Министърът заяви, че трябва да се забърза темпото на работа. До края на 2012 година трябва да се създаде и българо-румънско смесено дружество за управление на моста.

В момента се водят разговори с Букурещ по въпроса и се очаква Румъния да поеме ангажимент към пътния участък, а България – към железопътния.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?